Мамо, не кури, я задихаюся!

15.12.2009
Мамо, не кури, я задихаюся!

Малюнок Євгенії Гапчинської.

Навіть найбожевільнішому художнику не спало б на думку намалювати мадонну с цигаркою. Рожевощокий усміхнений малюк і запалена токсична «паличка» — наче взяті з паралельних галактик, які не перетинаються. Один світ, задуманий Богом, належить здоровим щасливим людям, які цінують землю, на якій вони живуть, люблять усе живе й поважають самі себе та одне одного. Інший світ, укритий токсичним туманом, будують люди, яким байдуже і до власної гармонії, і до збереження оточуючої краси. Якщо вагітна жінка чи новоспечена мама курить, вона висмикує власне дитя з чистоти й світла в простір хвороб і «прибитої» свідомості. Лікарі в один голос кажуть — таке дитя страждає ще в утробі матері, і єдиний спосіб припинити ці муки — раз і назавжди відмовитися від цигарок. Звісно, якщо жінка насправді бажає малюкові добра.

 

У дитинки мами–курця розвивається нікотинова «ломка»

Лікарі кажуть, що ідеальний варіант для народження здорової дитини — це планована вагітність. І якщо батьки курять, то треба відмовитися від цієї звички хоча б за два–три місяці до зачаття спадкоємця. Якщо ж так сталося, що результати тесту на вагітність стали для жінки несподіванкою, то їй потрібно припинити обкурювати себе й плід відразу ж після цього — чим раніше, тим краще.

«Відмовитися від куріння треба відразу, а не зменшувати кількість викурених цигарок. Достатньо навіть однієї цигарки на день, і та кількість нікотину, що потрапляє в організм мами і дитини, вже викличе негативні наслідки, — пояснює завідувач відділення допоміжних репродуктивних технологій денного стаціонару Українського державного інституту репродуктології НМАПО імені П. Л. Шупика Анатолій Камінський. — Це, в першу чергу, поганий перебіг вагітності, різні ускладнення, токсикоз. Крім того, плід погано набирає вагу, стає дуже вразливим до впливу інших негативних чинників (забруднене повітря, інфекції тощо).

Чому так відбувається? У відсотковому співвідношенні голова — це найбільший орган у новонародженої дитинки. Внутрішньоутробно саме цей орган отримує найбільше свіжої крові, насиченої киснем і поживними речовинами, необхідними для розвитку тканин, зокрема, нервової системи. Коли жінка курить, дим змушує спазмуватись судини, які передають кисень від матері до організму плоду. Судини спазмуються — значить, дитина отримує менше крові, кисню. Цей стан називається хронічною гіпоксією. А це може потягнути за собою інші, ще страшніші ускладнення: синдром фето–плацентарної недостатності, передчасне відшарування плаценти, навіть загибель плоду. Після народження така дитинка може відставати у фізичному і розумовому розвитку. У немовляти з’являється підвищена неспокійність, дитина може цілими днями плакати. Мати метушиться, не знає, чому дитя нервується, а все дуже просто. Коли мама курить, вона свідомо змушує дитину вживати той самий наркотик — нікотин, який спотворює нормальний обмін речовин».

«До нашого пологового будинку потрапляє найбільша кількість жінок — наркоманок зі стажем, — додає завідувач жіночої консультації Київського міського центру репродуктивної перинатальної медицини Валентина Корольчук. — І я не раз бачила, як важко народжують ці жінки. Найстрашнішим є те, що дитина з’являється на світ у стані наркотичної залежності. І на другий–третій день життя у малюка починається наркотична «ломка» — така ж, як і в дорослих. І ми змушені застосовувати медикаменти, щоб це малятко можна було вивести з ломки. Точно така ситуація виникає в мами, яка палить (нікотин — це теж наркотична речовина), але проявляється не так яскраво. У дитини з’являється слабкість, млявість, порушення дихання, м’язові болі, діарея, порушення свідомості. Звісно, малятко, яке живе на цьому світі лише два дні, цього не розуміє, але воно страджає, і дуже сильно. Мало того, дитя за дев’ять місяців звикло отримувати нікотин, і в нього вже виробилася залежність від цього наркотику. І що з ними буде у дев’ять років? У цьому віці ще немає усвідомлення, що з ним відбувається, але зберігається сильний фізичний потяг до речовин, які дитина отримувала внутрішньоутробно. Не дивно, що такі діти часто починають курити ще в школі й згодом стають затятими курцями».

Маля — не ваша власність, подумайте про це!

Лікарі дивуються — невже мами настільки не люблять своїх дітей, що створюють для малят такі жахливі умови розвитку? Найцікавіше, чимало жінок–курців розповідають, як прискіпливо вони вибирають фрукти в супермаркеті, наїдаються вітамінами та не ходять у гості, щоб, не дай Боже, не підчепити десь «свинячого грипу». Мовляв, я така дбайлива, вже барвисті шпалери в дитячій кімнаті поклеїла, іграшок накупила — усе заради дитинки, щоб вона була щасливою... А якби синочок умів розмовляти, він би популярно пояснив, що жодні іграшки світу не замінять йому здоров’я. І він віддав би все, аби тільки не мучитися від болю в животику, нудоти, м’язових спазмів та інших «подарунків» від задимленої мами.

Для того, щоб донести до наших мам, які палять, чим саме загрожує куріння їхнім малюкам, небайдужі люди вирішили випустити спеціальну брошуру та постер під назвою «Мамо, не кури, я задихаюся!». Автор ілюстрацій — художниця Євгенія Гапчинська, яка відразу ж погодилася попрацювати для такого проекту. Ініціатори акції вважають, що в такій формі головний месидж буде почутий.

За словами координатора проектів Коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» Ганни Гопко, ці брошури та постери передадуть до жіночих консультацій та педіатричних кабінетів України — загалом близько тисячі закладів охорони здоров’я, спрямованих саме на жінок. «У такий спосіб ми будемо інформувати про ті ризики, які несе жіноче куріння, — каже пані Гопко. — А також закликати жінок, щоб вони самі кидали курити і допомагали своїм чоловікам назавжди позбутися цієї звички і більше ніколи до неї не повертатися».

Ініціатори сподіваються, що їхні старання дадуть ефект, і більше дітей будуть народжуватися вільними від тютюнової залежності. Хоча ситуація, коли маму треба вмовляти не вбивати своє дитя, здається абсурдною. «Невже це не очевидно, що здорова людина й тютюн несумісні? — обурюється художниця Євгенія Гапчинська. — Я запам’ятала це ще з першого класу. Мене водили в музей, де у формальдегіді зберігаються легені курця. Це страшно.

Легені чорні, пропалені дірки. Незрозуміло навіть, як вони можуть функціонувати, як людина дихає? І невже цього недостатньо, щоб кинути курити? Не розумію, навіщо треба когось довго переконувати. Коли жінка вагітна, йдеться не тільки її здоров’я, а й людини, яка через дев’ять місяців буде жити окремо від неї. Малюк — не чиясь власність. Навпаки, наш обов’язок на цій землі — докласти всіх зусиль, щоб дитина була кращою і здоровішою, ніж ми. Погано, що в суспільстві до куріння вже звикли. Людина, яка п’є, валяється під парканом, викликає в нас зрозумілу реакцію — негатив. Про людину, яка «колеться», теж існує думка, що вона явно не від великого розуму це робить. А от курців сприймають інакше. Просиш не курити поруч — так глянуть, що почуваєшся якоюсь расисткою...»

Це чистої води вбивство

«Це потрібно бути трохи не в собі, щоб курити під час вагітності — припустила телеведуча Маша Єфросиніна. — У мене багато подруг і знайомих, серед них є запеклі курці, які справді не випускають цигароку з рук, «тягнуть» одну за одною. І дехто з них — вони зрозуміють, про кого йдеться, бо я всіляко їх переконую, що це чистої води вбивство їх­ньої дитини — продовжують палити під час вагітності. Аргумент один — абсолютно непохитно всі стверджують: за запевненнями лікарів (!) різко кинути курити під час вагітності — велика шкода для дитяти. Яка шкода?»

Анатолій Камінський підтвердив, що такий міф справді поширений серед українців. А насправді відмова від цигарок несе дитині тільки користь, за багаторічну практику акушер–гінеколог жодного разу не бачив, щоб такий здоровий крок погано вплинув на маля: «Насправді жінці важко відмовитися від звички психологічно. Якщо вона курила багато років, декілька днів жінка буде фізично страждати від нікотинової ломки. Так, спочатку буде важко. Але ж потрібно на перше місце ставити не своє амбітне Я, а інтереси дитини.

«Навіщо себе так добивати, вбивати, випотрошувати, руйнувати до такої міри свій внутрішній стан? — дивується Маша Єфросиніна. — Що ви не казали б, що не думали б про мене, але я точно знаю: якщо ви носите під серцем дитя, то кожного разу, прикурюючи цигарочку, ловите себе на думці: «А навіщо я це роблю?». Ви відганяєте цю думку, заспокоюючи себе: «Всі курять, і я курю, всі народжують, і я народжу. Он Маня з третього під’їзду курила ще більше, ніж я, і нічого! Народила ж!». Не треба на це розраховувати. Ті ж мої знайомі, які відчайдушно доводили, що з ними нічого не станеться, які розповідали про Маню з під’їзду, сьогодні лежать у лікарнях, бо є загроза передчасних пологів. Одній із них зробили операцію, щоб не стався викидень, одна народила передчасно, і дитина з патологією. І це конкретні приклади. Ніколи не можна думати, що в цьому випадку біда вас омине. Не омине. Доведеться платити. На жаль, здоров’ям дитини».

Словом, робіть висновки та приймайте рішення...

 

КОРИСНІ ПОРАДИ
Як підготуватися, щоб знову не почати курити?

1. Навчи себе регулярно робити паузи в рутинних заняттях. Придумай для себе, що ти будеш робити в той час, коли раніше тікала від усіх на перекур? Якими приємними заняттями на п’ять–десять хвилин можна потішити себе? Наприклад, ти можеш влаштувати для себе «ритуал» пиття чаю з медом окремо від усіх на балконі, можеш з’їсти кілька фруктів або йогурт. Чи, можливо, почитати журнал, пошукати щось цікаве в інтернеті чи подзвонити подрузі. Головне — щоб це короткотривале заняття приносило задоволення саме тобі, а не комусь іншому, навіть дитині. Насолоджуйся на всі 100% — це твій час. Ти заслужила це тим, що не куриш!

2. Якщо ти вийшла на роботу, домовся з керівництвом, що замість частих 5–хвилинних перерв на перекур ти братимеш більші перерви (десь хвилин на 20), щоб прогулятися на вулиці.

3. Насолоджуйся своєю здоровою поведінкою! Повір, здорове життя приносить задоволення. Щоразу, коли ти бачитимеш, як курять інші, про себе ти будеш відзначати: «Як добре, що ця гидота оминає мій організм!».

 

ФАКТ

1 000 000 дитячих книжок «скурюється» в Україні щодня!

Кожного дня українці добровільно віддають тютюновій індустрії близько 33 мільйонів гривень, купуючи цигарки. Усі ці гроші потрапляють до чотирьох великих іноземних корпорацій, які контролюють ринок України. Уявіть, за тиждень кожний курець «скурює» кілька хороших дитячих книжок. А скільки всього нового могли б дізнатися наші діти...