Бюджет відставили, міністра не відставлятимуть

15.12.2009

Сьогодні Верховна Рада збирається на пленарний тиждень. Незважаючи на те, що виборча кампанія наближається до завершення (вибори — фактично за місяць), парламенту живеться досить спокійно: ніяких тобі скандалів чи конфліктів. Навіть відставка міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, швидше за все, не розглядатиметься. «Ніхто з керівництва депутатських фракцій не пропонував (на погоджувальній раді, що відбулася в понеділок. — Ред.) до розгляду питання про міністра внутрішніх справ. Тому очевидно, що питання не передбачене для розгляду цього пленарного тижня», — сказав віце–спікер Олександр Лавринович. На думку Лавриновича, питання відставки можуть порушити «з місця». «Це може бути запропоновано в сесійній залі. І, якщо буде така пропозиція, воно буде поставлене на голосування», — цитує Лавриновича «ЛігаБізнесІнформ».

Депутати не розглядатимуть і відставки міністра праці та соціальної політики Людмили Денисової. Хоча минулого тижня «регіонали» погрожували їй відставкою за невиконання закону про збільшення соц­стандартів. «Жодні питання про відставки на засіданні погоджувальної ради не пропонувались і не розглядались», — відрубав Лавринович.

Кінець року — тож логічно, що нагальною справою на найближчі тижні мав би бути бюджет–2010. Але наразі бюджетний процес просувається мляво. На погоджувальній раді посварилися віце–спікер Лавринович і віце–прем’єр Олександр Турчинов. Так, «права рука» Тимошенко заявив, що Кабмін внесе до парламенту уточнений проект держбюджету після того, як отримає пропозиції бюджетного комітету. «На жаль, Верховна Рада не виконує навіть ту постанову, яку сама прийняла, тобто постанову, якою вони направили бюджет на доопрацювання уряду», — поскаржився Турчинов. Лавринович відповів, що парламент зробив усе, що від нього залежало. «Верховна Рада ухвалила всі необхідні рішення, враховуючи узагальнені пропозиції, тому виконуйте постанову. Що стосується внутрішніх цифр — це ваша компетенція, це не компетенція Верховної Ради», — заявив Лавринович.

А парламентський тиждень може розпочатися зі створення тимчасової слідчої комісії щодо законності передачі в оренду урочища «Межигір’я» лідеру Віктору Януковичу.