«Суспільство потеплішало». Ще трохи — і його можна назвати нацією

15.12.2009

Робоча поїздка Президента на Тернопільщину була пов’язана з трьома важливими і приємними для тернополян подіями. Перша — це надання Тернопільському державному технічному університету імені Пулюя статусу національного, наказ про що Віктор Ющенко підписав на початку урочистостей у вузі. Друга — відкриття нового стаціонарного корпусу Тернопільського районного територіального медичного об’єднання. Там глава держави передав сертифікати на сучасне медичне обладнання та вручив державні нагороди й подяки усім, хто найбільше доклався до спорудження цього комплексу, у якому давно відчувалася гостра потреба. Відтепер тисячі мешканців приміського району матимуть змогу одержувати сучасні і якісні послуги із лабораторної та ультразвукової діагностики, рентгенологічного та мамографічного обстеження, реанімаційної допомоги. І третя — це творчий звіт професійних та аматорських художніх колективів Тернопільської області, колоритні виступи яких Президент дивився із щирим захватом. Він відзначив, що такі заходи мають величезне значення для розвитку культури, без якої немає розвитку і майбутнього нації.

Де б не виступав Віктор Андрійович у Тернополі, передусім він говорив про духовність і моральність, без яких не уявляє подальшого поступу держави. А в інтерв’ю обласній державній телерадіокомпанії так визначив одну з головних передумов її успішного економічного розвитку: «Гальмує економічний розвиток слабка національна консолідація...Приведіть націю до єдності — і можна творити успішну економічну політику». Водночас, порівнявши нинішню ситуацію з тією, що існувала під час виборчої кампанії 2004–го, коли « нам нав’язували громадянське протистояння за фальшивою версією «Схід–Захід», він відзначив, що «суспільство теплішає і починає наближатися до того, що можна назвати нацією».

Свій виступ перед громадським активом міста, викладачами і студентами Політехнічного університету Віктор Ющенко розпочав так : «Ви не почуєте від мене прохання про підтримку — не треба, я добре стою! І взагалі говоритимемо не про мене, а про шлях, яким ітиме наша країна після січня 2010–го». Відтак сказав, що його мета, на відміну від головних опонентів — якнайшвидше привести Україну в Європейський Союз і НАТО, і нагадав, що незалежність можливо зберегти тільки в рамках демократії. Ющенко був дуже спокійним і багато жартував, а також не раз зривав бурхливі оплески залу, де його однозначно сприймали, як «свого» Президента.