НОВИНИ ПЛЮС

11.12.2009

Порошенко поговорив із Клінтон

Учора міністр закордонних справ України Петро Порошенко під час свого робочого візиту до Вашингтона зустрівся з держсекретарем США Хілларі Клінтон. Бесіда пройшла за участі спецпредставника Держдепартаменту США Річарда Морнінгстара, повідомляє прес–служба МЗС. Сторони обговорили питання енергетичної безпеки та енергетичної незалежності України. Пані Клінтон, як звітує прес–служба Українського зовнішньополітичного відомства, запевнила, що її країна підтримує інтеграцію України в НАТО та ЄС, «ми аплодуємо розвитку вільної преси та політичної культури в Україні». Держсекретар запевнила, що США «готові співпрацювати з будь–яким переможцем виборів». «Обіцянка Помаранчевої революції, яка зворушила багатьох із нас, полягає в тому, що народ України має право вибирати собі лідера без втручань і без фальсифікацій», — сказала вона.

А міністр Порошенко наголосив на важливості для України офіційної позиції Вашингтона, яку він почув під час спілкувань із держсекретарем Хілларі Клінтон щодо невизнання будь–яких сфер впливу на пострадянському просторі.

Нота протесту Мирослава Мариновича

Відомий інтелектуал, в’язень сумління за часів СРСР Мирослав Маринович написав відкритого листа учасникам антикомуністичного опору в Європі та всім партнерам України в ЄС. Професор Маринович нагадує про 20–річчя падіння Берлінського муру та розвою антикомуністичних рухів, зокрема польської «Солідарності», і тому цей лист водночас «є проханням про солідарність». А йдеться, зокрема, про блокування отримання віз для українців з боку низки амбасад країн ЄС. Відомий правозахисник та вчений пригадує, як на початку року консулят Польщі у Львові видав йому візу до Польщі терміном на місяць і 13 днів. А нещодавно посольство Німеччини видало багаторазову візу на... три дні. «Шенгенська бюрократія починає нагадувати ті зразки приниження, якими так насолоджувалася бюрократія комуністична», — пише пан Маринович. І заявляє про своє рішення: на знак протесту проти візових обмежень, противних духові єдиної Європи, зректися від поїздок до країн Шенгенської зони терміном на рік. Водночас професор Маринович вибачився перед богословами світу, які наступного літа запросили його в Тренто (Італія) на конференцію, за те, що подібна акція протесту не дозволить йому відвідати цей захід. А також закликав «колег у боротьбі за гідність людини» до солідарності у тиску на європейську бюрократію.

Дільниці за кордоном

Центральна виборча комісія створила 114 закордонних виборчих дільниць. Відповідне рішення було прийняте на засіданні ЦВК у середу. Найбільшу кількість ділянок — по п’ять — створено на території Німеччини та Росії. Зокрема, в Росії будуть дільниці у Москві, Санкт–Петербурзі, Ростові–на–Дону, Тюмені та Владивостоці. У США буде 4 виборчі дільниці: у Вашингтоні, Нью–Йорку, Сан–Франциско та Чикаго. Для прикладу, в Польщі теж буде 4, в Італії, Іспанії, Канаді та Португалії — по 2.

Ноу–хау

У Києві пройшов з’їзд «Союзу молоді регіонів України» — молодіжного підрозділу Партії регіонів. Делегатам з’їзду роздавали оригінальний сувенірний набір: значки, хустки, ручки і брелоки–відкривачки для пива з гаслом «Янукович — наш Президент–2010».