Забіг на «бронзу»

09.12.2009
Забіг на «бронзу»

Сергій Тігіпко.

Штаб Сергія Тігіпка заявив про те, що під час виборчої кампанії відбуваються маніпуляції з соціологічними даними, а рейтинг «вічно перспективного» кандидата занижують. На горіхи перепало компанії «ТНС — Україна», яка спеціалізується на проведенні соцопитувань. «Рейтинг, оприлюднений цією компанією як рейтинг Тігіпка, був свідомо занижений», — підкреслила вчора на прес–конференції довірена особа кандидата Олександра Павленка.

Дослідження «ТНС — Україна», проведене в листопаді, продемонструвало, що Тігіпка підтримує 3,1 відсотка виборців. Це п’ята позиція, після Януковича, Тимошенко, Яценюка та Ющенка. Натомість у штабі Тігіпка замахнулися на більше. «На сьогодні ми вважаємо, що рейтинг Тігіпка є третім серед кандидатів у президенти», — сказала, за повідомленням УНІАН, пані Павленко.

Суперечка між штабом Тігіпка і соціологічною конторою триває не перший день. Команда «сильного кандидата» звернулася до «ТНС — Україна» із замовленням провести соціологічне опитування. Коли дослідники попрацювали над громадською думкою, штаб екс–банкіра звернувся до Подільського райсуду зі скаргою. Підстава — невдоволення технологією, яку застосували дослідники при проведенні опитування: грубо кажучи, штаб звинуватив соціологів у «халтурі». За клопотанням позивачів, суд заборонив обнародувати результати опитувань, а невдовзі й має поставити крапку.

«Ми не хотіли б коментувати цю справу до рішення суду», — заявила в коментарі «УМ» Ольга Захарченко, менеджер зі зв’язків із громадськістю «ТНС». Пані Захарченко розповіла, що насправді штаб Тігіпка «трішечки плутає дослідження», бо те, що було замовлене кандидатом, досі залишається «під сукном», а опитування, яке «ТНС» проводить регулярно, було оприлюднене 3 грудня. «Це опитування не має жодного стосунку до того, яке замовляв Тігіпко», — сказала пані Захарченко.

Цікаво, що минулого тижня у пресі проскочили результати іншого соцопитування, в яких Тігіпко справді йде на третій позиції. В Януковича — 29,8%, у Тимошенко — 14,8%, а в пана Сергія — 5,7%. За Тігіпком ідуть Яценюк (4,8%) і Ющенко (4,3%). Опитування проводив фонд «Общєствєнноє мнєніє» (опитано 1000 осіб, похибка вибірки — 3,2%). Виходить, що за місяць рейтинг Тігіпка зріс утричі, а інші кандидати істотно опустилися. Питаннячко: наскільки об’єктивною була соціологія у цьому випадку опитування? Як випливає зі слів довіреної особи Тігіпка, у штабі вважатимуть об’єктивними лише ті, де кандидат–качок іде третім.