По третьому колу

04.12.2009

Притиснута рішенням Верховного Суду, Центральна виборча комісія офіційно призначила «третій тур» виборів на 26 грудня. «Таке враження, що вона раптом стала дуже законослухняною», — прокоментував представник Віктора Ющенка у ЦВК Юрій Ключковський.

Незважаючи на «люб’язність» Центрвиборчкому, команда Ющенка наполягала на звільненні Сергія Ківалова та компанії. «Помаранчевий» штаб чекав, коли Леонід Кучма погодиться внести нових претендентів у ЦВК, і до того не хотів іти на домовленості. А компроміс передбачав, що команда Ющенка має підтримати проект № 4180 про зміни до Конституції задля ослаблення повноважень наступного Президента. «Вони зрозуміли, що перемоги їм не бачити. Вона у нас! І тоді виникає ідея — через зміну до Конституції робити ревізію повноважень Президента», — обурювався Ющенко. Попри це, у випадку, якби Кучма виконав усі умови опозиції, Ющенко був готовий голосувати за політреформу.

Через непорозуміння між командою Віктора Ющенка та його опонентами (а також затятими апологетами конституційної реформи на кшталт Мороза та Литвина) зірвалося засідання Верховної Ради. Голова Соцпартії звинуватив «Нашу Україну» та БЮТ у руйнуванні домовленостей. «Учора була одна ситуація: поки не було рішення суду — вийшли на згоду. Сьогодні вже змінилася ситуація», — нарікав Мороз.

У Харкові відбувся другий з’їзд «депутатів усіх рівнів». Під загрозою карних справ запал сепаратизму у прибічників Януковича вгамувався, тож учасники з’їзду «обмежилися» закликом упровадити політреформу, а рішення Верховного Суду назвали «політично заангажованим».

Віктор Янукович дав згоду на участь у «третьому турі», попри те, що члени команди закликали до ігнорування «серії пенальті». «Хоча рішення Верховного Суду було ухвалене під великим політичним тиском, мені не залишається нічого іншого, як йти на вибори і перемагати», — заявив Янукович.