Прозоро, ще й із дірками

04.12.2009

Виборча кампанія, яка, до речі, вже перетнула екватор, характеризується як конкретна, вільна та прозора. Таку оцінку дав Комітет виборців України. Згідно з останнім звітом КВУ, суттєвих порушень прав виборців не зафіксовано. Негатив полягає в тому, що політичний діалог — малозмістовний, нема дискусій навколо програм, кандидати проявляють нечесність щодо виборців.

Найбільшою ж проблемою, яка може вплинути на демократичність і прозорість виборчого процесу, є недосконалість виборчого законодавства. Як відомо, позавчора Верховна Рада провалила проект змін до закону про вибори Президента, не прийнявши до нього жодної поправки.

«Чинний закон є недосконалим, — зазначив у коментарі «УМ» голова правління КВУ Олександр Черненко. — Після рішення Конституційного Суду в ньому утворилося кілька дірок. Є положення, які слід міняти за рекомендаціями Венеціанської комісії. Але депутати показово і цинічно проігнорували поправки. Не знаю, що й кому вони хотіли довести». Черненко вважає, що старий закон збільшує можливості для маніпуляцій. «Можливо, хтось думає, що в мутній воді буде легше піймати рибку. Важко сказати, кому саме це вигідно. Але хто точно програє, то український виборець», — зауважив Черненко.

Голова КВУ вважає, що шанси для прийняття законодавчих змін теоретично існують. Але чи є в цьому сенс? «До виборів залишилося півтора місяця. Якщо закон не буде змінено протягом найближчого тижня — а його не буде змінено — то потім цей закон уже краще не чіпати. Члени комісій навчені по–одному, тому, ухваливши зміни перед самими виборами, можна лише нашкодити», — зазначив Черненко.

Спостерігаючи за кампанією, Комітет виборців зафіксував факти використання службового становища для агітації, «не грошового» підкупу виборців, кримінального втручання у виборчий процес. «Наразі ці факти нечисленні та несистемні, однак загострення політичного протистояння може призвести до збільшення таких порушень та їх впливу на результат виборів», йдеться у звіті КВУ.

Комітет відзначає, що службове становище використовують для агітації на користь кандидатів, які займають найвищі посади в державі: Володимира Литвина, Юлії Тимошенко, Віктора Ющенка, а також Віктора Януковича, який має підтримку багатьох органів влади на місцях.

За оцінкою КВУ, Центральна виборча комісія вчасно сформувала окружні комісії. Переважна більшість із них вчасно провели перші засідання. Однак украй низькими є кваліфікація і досвід роботи членів ОВК.

За підсумками поточного моніторингу КВУ рекомендує кандидатам відмовитись від нечесного ведення виборчої кампанії, застосування адмінресурсу й підкупу виборців. Центрвиборчком одержав пораду організувати навчання членів комісій нижчого рівня. Виборцям радять активніше брати участь у перевірці своїх даних в Державному реєстрі й активніше реагувати на порушення виборчого законодавства.

 

ДО РЕЧІ

Віктор Янукович звинувачує Юлію Тимошенко в намірах підкупити виборців. Він вважає, що Прем’єр направить кошти, необхідні для підвищення соцстандартів, на задобрювання електорату. «Вона за рахунок цих грошей буде купувати голоси на заході й у центрі України», — заявив Янукович учора на мітингу у Феодосії.