До аптеки, як до музею

03.12.2009
До аптеки, як до музею

У черкаській аптеці «Крещатикъ» віє духом позаминулого століття. (Фото автора.)

Незвичайну аптеку відкрили в Черкасах: віднедавна в центрі міста у старовинній будівлі, що на вулиці Хрещатик, почав працювати музей–аптека. Це перший такий заклад у Шевченковому краї. Відвідувачі можуть не тільки придбати ліки, а й дізнатися про історію аптечної справи в місті.

«Таку аптеку побачив колись у Львові. Відтоді й з’явилася задумка відкрити схожу і в Черкасах. Я за фахом — провізор, тож виношував цю мрію давненько, підшуковуючи для цього старовинне приміщення», — розповідає «Україні молодій» директор аптеки–музею Анатолій Тарасенко. Він розповідає, що до відкриття готувалися ґрунтовно. Не тільки в черкаському архіві працювали, збираючи матеріали про розвиток аптечної справи в місті, а й до Києва їздили, в тамтешні архіви.

Тепер у музеї — аптеці чималий стенд зібраних документів. Серед них — копії дозволу на відкриття в Черкасах аптеки провізора Коца в 1837 році, указ Миколи I про завезення в міські аптеки ліків, низка старовинних рецептів, виписаних лікарями в позаминулому столітті. А ще на аптечних полицях, де написи латиною, можна побачити дореволюційні колби, мензурки, мірні циліндри, аптечні ступки, банки для ліків. Є в музеї також аптечні ваги, вік яких — три сотні років.

У музеї–аптеці навіть меблі, люстри та колір стін стилізовані під дореволюційні часи. В аптеці хваляться, що стелажі спеціально розробляли черкаські дизайнери та виготовляли черкаські майстри.

Анатолій Тарасенко обіцяє, що в майбутньому відвідувачів музею–аптеки частуватимуть кисневими коктейлями.