«Безплатні» пологи за... 25 тисяч!

«Безплатні» пологи за... 25 тисяч!

Реалії вітчизняної медицини давно переконали нас у формальності так званої клятви Гіппократа. Низку фактів того, що в Україні лікарська практика не вміщується у прокрустове ложе професійної порядності древнього грека, нещодавно озвучив у Запоріжжі міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. За даними відомства, в цьому році «в установах та організаціях охорони здоров’я викрито 307 злочинів, пов’язаних із посяганням на бюджетні кошти при здійсненні закупівлі лікарських препаратів. Ледь не нормою є практика укладання угод на придбання ліків та обладнання у підприємств, які не є їх виробниками. Україна виробляє досить багато ліків, але умовою виставлення лотів на закупівлю лікарських засобів є обов’язкова присутність у переліку імпортних препаратів, які вітчизняний виробник, звісно, не продукує. Тому з’являються «стабільні» посередники, які, знайшовши спільний інтерес із виробниками, здатні запропонувати для державних закупівель будь–які лікарські засоби. За додатковими, зазвичай усними, домовленостями посередник одержує від виробника і 25–відсоткову знижку вартості товару і разову винагороду в межах такого ж відсотка, зазначають у МВС. Таким чином майже половина вартості препарату дістається посереднику — достатньо, аби заохотити чиновників МОЗ.

Нещасливий причал

Нещасливий причал

Крадіжки металобрухту давно стали в Україні буденною справою. Але іноді й у цій царині трапляються пригоди, здатні здивувати непосвяченого в тонкощі справи стороннього спостерігача. От, наприклад, у м. Щастя троє спритників примудрилися вкрасти... причал.

Пом’янули неньку

Пом’янули неньку

Дика трагедія сталася в Черкасах на одному з міських цвинтарів: два брати поминали матір, і старший розстріляв молодшого. Як виявилося, вбивство він старанно продумав та спланував ще коли сидів у тюрмі. А стаж ув’язнення у 55–річного чоловіка солідний: він майже 30 років просидів на нарах, уперше потрапивши туди за крадіжку.

Друг — «редиска»

Друг — «редиска»

Прозріння в 22–річного мешканця Рожнятівського району настало через дві доби після крадіжки — він сам зателефонував потерпілому і, гірко каючись, зізнався у скоєному. Зловмисник повідомив, де сховав газовий пістолет, і пообіцяв якось повернути гроші, знаючи, що товариш тривалий час заощаджував гривню до гривні, аби віддати борг. Сигнал злодія був дуже доречним, позаяк до його пошуків підключилися оперативники, проте не змогли знайти підозрюваного ні вдома, ні у знайомих.

Всі статті рубрики