МЕССІя гри

02.12.2009
МЕССІя гри

Ліонеля Мессі називають генієм сучасного футболу. (Фото Рейтер. )

Власне, в тому, що аргентинського півзахисника Ліонеля Мессі назвуть найкращим футболістом Старого світу цього року, сумнівів практично ні в кого не виникало. 22–річний творець атак іспанської «Барселони» виграв зі своїм клубом усі турніри, де виступав: Лігу чемпіонів, Суперкубок Європи, чемпіонат і Кубок Іспанії. А збірна Аргентини, в якій Мессі грає одну з перших скрипок, хоч і не без проблем, але таки пробилася до фінальної частини чемпіонату світу–2010.

Трохи здивувало інше — наскільки одностайно фахівці віддали «малюку» перше місце в опитуванні, що традиційнo проводить популярний французький тижневик «Франс футбол». Ліонель набрав 473 бали з 480 можливих! Найкращий футболіст планети минулого року, португалець Кріштіано Роналдо, отримав удвічі менше очок і став у рейтингу другим, що втім і не дивно. Зрозуміло, що більшість традиційно віддає перевагу гравцям атакувальної ланки, тому колеги Лео по півзахисту «Барси» Іньєста й Хаві, котрі не гребують працею на оборону, посіли нижчі, хоча теж високі, третю й четверту позиції.

Загалом у чільній десятці — шестеро представників іспанського прімеро (чотири — з «Барси», два — з «Реалу»), троє — англійської прем’єр–ліги, один — італійської серії А.

«Кожен, хто вигравав «Золотий м’яч», є великим футболістом, але багатьом видатним гравцям так і не вдавалося отримати цей трофей. Хотів би присвятити його моїм рідним і близьким — вони завжди підтримували мене у важкі моменти, коли це було найбільше потрібно», — розчулився лауреат.

Мессі став першим аргентинцем — володарем призу найкращому гравцеві Європи.

Нагадаємо, залучати до анкети громадян із держав інших континентів «Франс футбол» вирішив у 1995 році. Цього разу серед 50 найкращих не виявилося жодного українця. Щодо наших сусідів, то російський півзахисник лондонського «Арсеналу» Андрій Аршавін набрав п’ять очок і розділив 21–23–тє місця з бразильським кіпером «Інтера» Жуліо Сезаром та хавбеком «Челсі» Франком Лемпардом.

 

ЛІДЕРИ

Розподіл очок у голосуванні «Франс футбол» (десятка найкращих)

1. Мессі «Барселона» Аргентина 473

2. К. Роналдо «Реал» Португалія 233

3. Хаві «Барселона» Іспанія 170

4. Іньєста «Барселона» Іспанія 149

5. Ето’О «Інтер» Камерун 75

6. Кака «Реал» Бразилія 58

7. Ібрагімович «Барселона» Швеція 50

8. Руні «МЮ» Англія 35

9. Дрогба «Челсі» Кот–д’Івуар 33

10. Джеррард «Ліверпуль» Англія 32