Бунт у Русі

26.11.2009

Як повідомляла «УМ», львівська обласна організація Народного руху України ухвалила рішення про саморозпуск. На її базі створено крайову організацію громадського руху «За Україну!». «Ми не могли допустити об’єднання з ідеологічно несумісним Блоком Тимошенко, — зазначив голова рухівців Львівщини Ярослав Пітко. — Рух не політичний проект, який із нього робить Борис Тарасюк. Принципи і засади чорноволівського Руху — інші, й тому нам із Тарасюком не по дорозі».

«Ми переходимо в нове об’єднання і забираємо з собою всі цінності, ідеали, які сповідував Рух Чорновола», — заявив колишній голова Руху Львівщини Ярослав Кендзьор, якого виключили з партії за критику Тарасюка. «Вважаємо, що саме Тарасюк, він же агент КДБ «Волинський», зробив усе можливе, щоб Рух перестав існувати, — веде далі народний депутат від «НУНС» Кендзьор. — У радянські часи його б точно нагородили за таке блискуче проведене агентурне завдання». Пан Ярослав укотре пересвідчився у правильності вибору львівських рухівців після візиту Путіна в Україну. Поведінка Юлії Тимошенко нагадала йому поведінку «вуличної дівки». «Рухівці натерпілися б чимало сорому, підтримуючи такого кандидата», — вважає Кендзьор.

Досі бунтівну поведінку в Русі приписували винятково кільком невдоволеним. Однак Тарасюку таки не вдалося уникнути масового бунту. Схожі акції готуються здійснити рухівці інших областей Західної України, а також Сумщини та Полтавщини. Як відомо, вийшла з партії харківська організація. Визріває бунт і в столиці. Рухівцям не до вподоби домовленості керівника партії з Юлією Тимошенко, яка нібито обіцяє Тарасюкові 10 відсотків місць у списку БЮТ на наступних парламентських виборах.

Прибравши перших бунтарів, команда Тарасюка, мабуть, не сподівалася на нові «сюрпризи». За їхніми розрахунками, далі все мало пройти гладко. Молодь львівського НРУ, яка почала активно вислужуватись перед керівництвом, отримала сигнал, що може диктувати свої умови і стати повноправними господарями управи на вулиці Коперника. Не забарився і новий скандал: Ярослав Пітко за рішенням проводу крайової організації передав це приміщення товариству «Просвіта» для «створення центру національно–патріотичного виховання». «Найперше, ми рятували приміщення від БЮТ, оскільки не можемо дозволити, щоб його використовували як склад для БЮТівських агіток чи під щось схоже», — пояснює пан Пітко.

Керівництво НРУ звернулось до суду — на приміщення управи був накладений арешт. Самого ж Пітка звинуватили у фальсифікації документів і призупинили його членство в партії. «Окрім того, центральний провід створив оргкомітет, який перебрав на себе керівництво крайовою організацією, — розповів Ярослав Пітко. — Це й же оргкомітет мав підготувати та провести конференцію. Попри це, вона відбулась минулих вихідних, і її рішення легітимні». Рішення ухвалили одностайно.

Показово, що в грудні 2002 року саме у Львові, біля пам’ятника Чорноволу, з рук Ярослава Кендзьора Борис Тарасюк отримав партійний квиток НРУ. «На останній конференції львівські рухівці вирішили виправити цю фатальну для партії помилку і проголосували за виключення Тарасюка з НРУ, — розповідає Кендзьор. — Це рішення, в першу чергу, морально–політичне, однак ми змили ганьбу, яку взяли на себе в 2002–му».