Листопад. Опадають «сині»

26.11.2009
Листопад. Опадають «сині»

Гірники східних регіонів відвертаються від «Регіонів». (Фото Рейтер.)

Буквально напередодні керманич луганської обласної організації Партії регіонів, «права рука» Януковича в парламенті Олександр Єфремов повідомив землякам, що в лавах «регіоналів» жодного розколу немає й не буде — а вже наступного дня з «синьої» фракції міської ради в Ровеньках, грюкнувши дверима, вийшло 18 депутатів (доти фракція налічувала 26 осіб).

Оголошення пролунало на зустрічі керівників міста із представниками підприємств, профспілкових організацій та громадськості. Депутат міської ради Анатолій Бойко, заступник голови Ровеньківського територіального комітету профспілки вугільників (т. зв. «офіційної», якою на загальнодержавному рівні керує відданий боєць Януковича Віктор Турманов), повідомив, що 18 сміливців, залишивши «регіональну» фракцію, тут же створили нову й назвали її «Наше місто». Голова теркому, депутат обласної ради від ПР Микола Полухін сидів поруч і схвально кивав.

Ровеньки — не найбільший населений пункт навіть серед традиційно вугільних міст Луганщини. Проте саме тут працює одне з найкращих вугільних об’єднань України. Тому можна не сумніватися — до аргументів ровеньківчан шахтарі Донбасу прислухаються. А аргументи вони висунули якраз зовсім не політичні. «Ми хочемо об’єднати в цьому місті всі громадські й політичні організації задля того, аби відстоювати наше містоутворююче підприємство ДП «Ровенькиантрацит», — заявив Бойко.

Депутати міськради нагадали, що проблема виникла, відколи «донецький» глава Мінвуглепрому Сергій Тулуб привів сюди т. зв. ДПЕК — «Донецьку паливно–енергетичну компанію». Мовляв, «донецькі» з його допомогою намагалися довести «Ровенькиантрацит» до банкрутства, щоб потім забрати підприємство за борги. «І це б могло статися, якби все місто не стало на захист», — казали учасники зустрічі.

Дійсно, під час господарювання пана Тулуба виробництво в найкращому колись держпідприємстві впало мало не втричі (за якийсь рік!). А достатньо було посунути Тулубового ставленика з посади в. о. гендиректора — і підприємство за лічені місяці відновило обсяги вуглевидобутку. Але загроза повернення ДПЕК не минула. За словами присутніх, вони днями зустрічалися з нардепами від Партії регіонів, і ті у відповідь на пряме запитання не дали такої гарантії. Цього вже не витримав навіть міський голова Ровеньок «регіонал» Олександр Онасенко: «При ДПЕКу наші шахтарі не отримували премій. А премія й зарплата шахтарів — це наш прибутковий податок, який отримує місто. Тому я підтримую депутатське формування «Наше місто».

Певно, пан Онасенко підтримує не просто нове депутатське утворення, а й особу, що за ним стоїть, — діючого гендиректора ДП «Ровенькиантрацит» Юрія Зюкова. Мер Ровеньок не може не відчувати залежності від головного роботодавця і фінансиста міста. А в колись відданого бійця партії Зюкова останнім часом виникли із «регіоналами» протиріччя — настільки суттєві, що на початку листопада його виключили з ПР рішенням ради «обкому», та ще й позбавили посади керівника міського виборчого штабу кандидата в президенти Януковича.

Та річ у тім, що Зюков — не просто один із вугільних «генералів». Свого часу він устиг попрацювати і першим заступником голови Луганської облдержадміністрації (того ж таки Єфремова), і заступником міністра вуглепрому. Очевидно, в разі перемоги на виборах Юлії Тимошенко він цілком може претендувати на посаду міністра.

Дещо інше пояснення ровеньківським подіям спробував дати народний депутат від «Регіонів» Володимир Ландик. Він каже, ніби над Зюковим українська Немезида занесла свій караючий меч, але щойно той засвідчив свою відданість Юлії Володимирівні, кримінальну справу закрили. «Та то нічого, — запевнив луганське телебачення Володимир Іванович. — Як тільки ми прийдемо до влади, справу можна буде й поновити».

 

ЗАГАЛЬНА КАРТИНА

Загалом ситуація на Луганщині складається для «регіоналів» зовсім не так, як у 2004–му. Відмовив їм у підтримці Алчевськ — принаймні офіційний. Правда, тут іще в 2006 році висуванці «Індустріального союзу Донбасу» йшли у владу не під «синіми» прапорами. Дрейфує від ПР Свердловськ, що сусідить із Ровеньками. ДП «Свердловантрацит» сьогодні теж є одним із лідерів вуглевидобутку — і теж постраждав у «тулубівські» часи. Як наслідок, тиждень тому місцева організація Партії регіонів виключила зі своїх лав заступника генерального директора ДП Віктора Земцева. А в Лисичанську місцевий вугільний «генерал» В’ячеслав Теросипов узагалі на недавніх перевиборах мера виступав як опонент «синіх».