Без права на доступ

21.11.2009

Той, хто 18 листопада спробував зайти на популярний у Дніпропетровську сайт gorod.dp.ua, образно кажучи, спіймав облизня. Сервер сповіщав про свою недоступність. Згодом з’ясувалося, що постраждало не лише це інтернет–видання, а й багато інших. По місту поповзли різні чутки. Ситуація почала прояснюватися тільки ближче до обіду вчорашнього дня. Спершу свою офіційну інформацію розповсюдив прес–центр Служби безпеки України, який повідомив, що у Дніпропетровську слідчими порушено кримінальну справу за фактом несанкціонованого збуту та розповсюдження інформації з обмеженим доступом одним із кабельних інтернет–провайдерів.

Також у повідомленні йшлося про обшуки в технічних приміщеннях зазначеного підприємства і те, що під час огляду на серверному обладнанні інтернет–провайдера виявлено бази даних державних установ, що вміщують інформацію з обмеженим доступом і є власністю держави; більше мільйона зразків комп’ютерних програм, фонограм та відеофільмів, які поширювалися з порушенням авторських прав. Звісно, у Дніпропетровську ні для кого не стало секретом, про якого саме провайдера йдеться. До того ж ще настирніше чутки загуляли після повідомлення про викрадені бази даних Державтоінспекції.

Натомість адміністрація сайту gorod.dp.ua у розповсюдженому повідомленні заявила, що портал блокували «люди в чорних масках, озброєні автоматами». Пізніше з’явилося повідомлення, що «люди в масках» є співробітниками СБУ. «Служба безпеки України у Дніпропетровській області показала нам усім, які ми беззахисні перед чинною владою, яка може чинити будь–який «бєспрєдєл» тоді, коли їй це заманеться», — уточнили в адміністрації gorod.dp.ua. Учора свою прес–конференцію з цього приводу провела і комерційний директор товариства з обмежено відповідальністю «Міський сайт» Уляна Сидоренко. Все, що сталося, вона назвала операцією «Зупини провайдера», а мотиви, якими керується СБУ, надуманими. Загалом, окрім «Міського сайту», на цього провайдера зав’язані також відомі компанії «Метроком», «Колокол», «Фрегат». Унаслідок таких дій СБУ загалом постраждали 30 тисяч користувачів кабельних мереж та тисяча серверів компанії «Колокол».

Представники провайдера оцінюють суму заподіяних їм збитків у розмірі сотень тисяч гривень щоденно. Тепер причетні до скандалу компанії намагаються оскаржити дії СБУ. Наразі стало відомо, що рішенням Шевченківського районного суду міста Києва слідчі дії стосовно провайдера призупинено.