Таргани бояться світла

17.11.2009

До другого туру виборів залишалося чотири дні. Тим часом перевага Віктора Ющенка над Віктором Януковичем за підсумками першого туру дещо зросла. Верховний Суд визнав результат голосування по територіальному округу №100 на Кіровоградщині. Судді назвали дії Центрвиборчкому «неправомірною бездіяльністю» і зобов’язали ЦВК врахувати результати по 100–му округу. Різниця між Ющенком і Януковичем зросла незначно, на 0,1 відсотка, але це була психологічна перемога.

Влада готується до ще більших порушень і має намір застосувати фальсифікації. Про це заявив на прес–конференції Олег Рибачук — голова офісу Ющенка. Він сказав, що членам виборчих комісій обіцяно великі гроші за перемогу Януковича. Рибачук попросив виборців проявити активність і йти на дільниці з фотоапаратами та іншою технікою. «Рудий тарган боїться одного — світла», — сказав керівник офісу Ющенка, натякаючи на Кучму.

ДАІшники Львівщини заявили, що центральна влада змушує їх збирати відкріпні посвідчення. «Ця практика є скрізь, це стосується всіх підрозділів», — повідомив заступник начальника УДАІ Михайло Чапля. Комітет виборців України поінформував, що «відкріпні» збирають повсюдно. Кілька податківців із Миколаївського району Львівської області теж поскаржились на те, що керівництво змушує їх брати участь у виборчому процесі.

На бік Ющенка стало кілька відомих українців. Брати Клички передали в Україну відеозвернення. «Відкладіть усі справи та прийдіть на виборчу дільницю, щоб віддати свій голос за майбутнє України — за Віктора Ющенка!» — закликали Віталій із Володимиром. Переможниця «Євробачення» Руслана заявила, що теж голосуватиме за Ющенка. Кілька місяців перед тим артистка заспівала дуетом із Віктором Януковичем на одному з мітингів, але надалі стверджує, що то не була політична підтримка. Руслана сказала: дії влади змушують її заявити про свій вибір.

На підтримку Ющенка висловився й шахіст Руслан Пономарьов.

Уся країна продовжувала обговорювати дебати, які відбулися 15 листопада ввечері. Дискусію проглянуло 55% дорослого населення України! Віктор Янукович уразив аудиторію тим, що висловлювався вправно і не допустив ляпів. Він обрав тактику брехливих нападів на опонента («під час грошової реформи за одну ніч обікрали громадян, і за це, як я розумію, ще доведеться відповідати») та відмежовувався від режиму Кучми (мовляв, Ющенко — стара влада, а він, Янукович, — представник нової). Найбільш влучно дебати оцінив політолог Вадим Карасьов: «Янукович виступав краще, ніж очікувалося. А Ющенко — був просто кращим». n

 

ЦИТАТА

«У Сваляві було побито кількадесят студентів. Це активісти «Пори», які приїхали на Закарпаття для агітації за Ющенка. Ще не встигли студенти поселитися у готелі, як відразу їм почали чинити перешкоди. Спочатку санепідстанція вирішила закрити готель, далі завітала міліція. Потім у готелі вiдiмкнули світло. І закінчилося все приїздом кількох десятків машин із молодиками кримінальної зовнішності, які влаштували справжню бійню. Кажуть, що в темряві дісталося не тільки студентам, а навіть начальникові свалявської міліції. Понищено меблі й обладнання готелю... За словами побитих студентів, вони обійшли з ющенківською агітацією всю Україну, навіть Донецьку і Луганську областi, але такого свавілля, як на Закарпатті, не зустрічали ніде».

«Україна молода», 18 листопада 2004 р.