Не відкладай на після виборів

17.11.2009

У четвер парламент має намір розглянути проект бюджету на 2010 рік. Фінансовий кошторис держави мали слухати ще сьогодні, однак депутати домовилися відкласти питання на два дні, аби ретельніше підготуватися до розгляду. І це ще добре, що перенесли на кілька днів. Бо фракція Блоку Юлії Тимошенко пропонувала відтермінувати розгляд бюджету на триваліший період, дехто казав — на період після виборів. «Необхідно це все збалансувати, не будучи заручником політичної боротьби. Тому фракція просить вас перенести розгляд програми [діяльності уряду], бюджету та Бюджетного кодексу на наступні пленарні засідання», — закликав учора на погоджувальній раді Андрій Кожем’якін.

Незважаючи на домовленість, розгляд бюджету можуть відкласти надовше, припустив учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин. «Бюджет розглядатиметься першим питанням за умови, що не знайдуться приводи для того, щоб повернутися до апробованої вже тактики блокування. Я це відчуваю, бо вкидаються різні пропозиції, надумані приводи для того, щоб не розглядати це питання», — цитує Литвина «Українська правда».

Судячи з усього, цього тижня Рада займатиметься не лише майбутнім бюджетом, а й поточним. Президент підписав закон, який передбачає збільшення мінімальних зарплат і пенсій іще в цьому році. Також Ющенко завізував зміни до бюджету, якими передбачено виділити півмільйона гривень на будівництво автотранспортної магістралі через Дніпро в Запоріжжі. Але є проблема: уряд не хоче виконувати закону про підвищення соцстандартів. Юлія Тимошенко вважає закон неконституційним і готує звернення до Конституційного Суду. «Партія регіонів вимагатиме відставки цього уряду і притягнення його до відповідальності», — заявив із цього приводу Віктор Янукович.

Позицію Тимошенко розкритикував і Голова ВР Литвин. Він наголосив, що звернення до КС не звільняє від виконання закону. «Коли Конституційний Суд винесе вердикт, тоді будемо діяти інакше», — зауважив спікер. І додав, що в нього з цього приводу були і «ще, вочевидь, будуть» дискусії з Прем’єром.

 

ВІДДІЛ КАДРІВ

Голова парламенту звернувся до суду щодо народних депутатів Геннадія Москаля (фракція «НУНС») і Вадима Гривковського (фракція Блоку Литвина). Вони поєднують депутатські повноваження з роботою у виконавчих структурах влади: Москаль — заступник міністра внутрішніх справ, Гривковський — заступник гендиректора держпідприємства «Укрзалізничпостач».

Володимир Литвин також заявив, що вважає головою фракції «НУНС» Миколу Мартиненка. «Сьогодні немає рішення регламентного комітету, і Микола Мартиненко представляє фракцію. Прийде ще хтось — будь ласка, двері ні для кого не зачинені», — цитує Литвина УНІАН.