Міцні горішки

17.11.2009
Міцні горішки

Дубль Дініяра Білялетдінова не гарантував росіянам легкої прогулянки у Словенії. (Фото Рейтер.)

Розділивши команди в «плей–оф» на сіяних та несіяних, ФІФА продемонструвала світові своє бачення складу учасників африканського форуму. Проте минулої суботи в усіх без винятку поєдинках на європейському континенті записні «аутсайдери» виявили непоступливість та непереборне бажання також пробитися до Південної Африки.

 

Великий шанс для маленької країни

Здавалося, найменше проблем з отриманням путівки на «мундіаль» має виникнути в десятої за рейтингом ФІФА португальської збірної, якій проти­стоїть значно слабша (42–га позиція) команда Боснії і Герцеговини. Не піддавав сумніву вищий клас «європейських бразильців» і хорватський наставник боснійців Мирослав Блажевич. Водночас відсутність травмованого Кріштіано Роналдо серед підопічних Карлуша Кейруша значно послаблювала атакувальний потенціал Португалії. А наявність у складі опонентів забивних форвардів із німецької бундесліги — Едіна Джеко та Ведада Ібішевича — давала надію на успіх маленькій балканській державі.

Поєдинок на лісабонському стадіоні «Да Луж» засвідчив, що португальцям ще далеко до своїх латиноамериканських «побратимів», а шанси Боснії на підсумковий успіх виглядають не такими й примарними. Єдиний гол захисника «Порту» Бруно Алвеша, забитий головою після флангового прострілу, — зовсім не той результат, на який розраховували в Португалії. А могло бути й гірше, якби на останніх хвилинах матчу голкіперу Едуардо не допоміг каркас воріт — упродовж кількох секунд м’яч після ударів боснійців потрапляв у поперечину й штангу.

Після гри Кейруш сказав: «Дуже важливо, що ми виграли й залишили свої ворота в недоторканності». А Блажевич заявив, що його команда в матчі–відповіді готує супернику неприємний сюрприз і планує грати у зовсім інший футбол. «Полководець», як ще називають хорватського ветерана тренерського цеху, відзначив високу ціну вирішального поєдинку й закликав уболівальників організувати команді грандіозну підтримку. Сам же Блажевич після бронзового тріумфу зі збірною Хорватії на ЧС–1998 прагне зробити подарунок своїй малій батьківщині, вивівши її збірну на світовий форум–2010.

Поранений, але не вбитий

В іншому двосерійному протистоянні, що почалося на московському стадіоні «Лужники», збірна Росії ледве не поплатилася за легковажне ставлення до Словенії. Багатотисячна аудиторія вболівальників, якій організатори роздали марлеві пов’язки для профілактики зараження грипом, повинна була отримати ще й жменю валідолу, адже без нього пережити останні хвилини двобою було важко.

Спершу ніщо не віщувало біди для підопічних Гуса Хіддінка. До середини другого тайму росіяни завдяки двом влучним пострілам півзахисника «Евертона» Дініяра Білялетдінова забезпечили собі комфортну перевагу й догравали поєдинок, подумки готуючись до візиту в Марибор. Аж ось на 88–й хвилині як грім серед ясного неба пролунав «постріл» Роберта Корена, з яким не без труднощів упорався голкіпер російської збірної Ігор Акінфеєв. Відбитий ним м’яч потрапив точнісінько на голову Нейца Печника, який, ледь вийшовши на заміну, переправив шкіряну кулю в порожні ворота — 2:1.

Після того, використовуючи боксерську термінологію, наші північно–східні сусіди «попливли». За кілька хвилин словенці взагалі могли відправити суперника в нокаут, проте неймовірна реакція голкіпера ЦСКА врятувала господарів від ганьби.

За словами героя матчу Акінфеєва, команда зарано почала святкувати перемогу і в останні хвилини просто втратила концентрацію. Нападаючий «Локомотива» Дмитро Сичов, який знову зіграв за збірну після тривалої перерви, сказав, що в нього таке відчуття, немов команда взагалі програла.

Наставник словенців Матьяж Кек прокоментував: «Я незадоволений результатом, однак краще бути пораненим, ніж убитим. Ця поразка залишає нам шанс на перемогу за сумою двох матчів».

Хто кращий серед рівних?

А от поєдинок у Дубліні між збірними Ірландії та Франції, як і прогнозував великий Зінедін Зідан, перетворився на битву рівних за класом суперників. Підопічні італійця Джованні Трапаттоні дали справжній бій іменитій, але не зовсім зіграній команді Раймона Доменека. Гра проходила на зустрічних курсах і була сповнена небезпечними моментами. Проте надійні дії голкіперів або ж неточність у завершальній стадії атаки не дозволила глядачам побачити велику кількість голів.

Матч закінчився б «сухою» нічиєю, якби не рикошет після удару Ніколя Анелька, з яким нічого не зміг вдіяти голкіпер ірландців Шей Гівен. Тож у підсумку господарі зазнали першої поразки у відборі до ЧС–2010. Домашня невдача відчутно зменшила шанси ірландців на поїздку до ПАР, проте Роббі Кін закликав партнерів не опускати рук і з підвищеною відповідальністю готуватися до матчу–відповіді. «У цій кваліфікації ми вже грали з сильними суперниками, тому знаємо, як протистояти французам», — підбадьорює колектив капітан. Однак, нагадаємо, обидва поєдинки з найсильнішими опонентами на груповому етапі — італійцями — збірна Ірландії звела лише до нічиїх. Тож сивочолому Трапаттоні доведеться добре помізкувати над тим, як створити в Парижі диво.

Ті, що вже їдуть до ПАР

Тим часом збірна Нової Зеландії, завдяки єдиному голу у двоматчевому протистоянні з Бахрейном, уже завоювала путівку на чемпіонат світу–2010. Також до числа учасників «мундіалю» додалися збірні Камеруну й Нігерії.

А національні збірні, які вирішили питання з потраплянням на ЧС, провели тренувальні спаринги. П’ятиразовий чемпіон світу, збірна Бразилії, завдяки єдиному голу нападаючого «Вільяреала» Нілмара тріумфувала у виставочному поєдинку проти збірної Англії. Обидві федерації відправили свої команди заробляти гроші до Катару — саме ця азійська країна прийняла суперників. Після матчу наставник «чарівників м’яча» Дунга не без хвалькуватості порадив англійцям попрацювати над дриблінгом.

Чинні чемпіони світу, італійці, розписали «суху» нічию з голландцями. А переможці останньої європейської першості, іспанці, на останніх хвилинах вирвали перемогу в Аргентини. При цьому голкіпер «блакитної ескадри» Джанлуїджі Буффон та страж воріт «червоної фурії» Ікер Касільяс провели свої соті поєдинки за національні збірні.

Цими ж днями керманич збірної Аргентини Дієго Марадона отримав двомісячну дискваліфікацію і штраф у розмірі 25 тисяч швейцарських франків за нецензурну лайку на прес–конференції після переможної гри з уругвайцями місяць тому.

 

ТАБЛО

Чемпіонату світу–2010.

«Плей–оф». Перші матчі

Європа. Португалія — Боснія і Герцеговина — 1:0 (Б. Алвеш, 31), Ірландія — Франція — 0:1 (Анелька, 72), Росія — Словенія — 2:1 (Білялетдінов, 40, 52 — Печник, 88).

Зона КОНКАКАФ—Південна Америка. Коста–Ріка — Уругвай — 0:1 (Лугано, 23; вилучення: Азофейфа, 53 (К)).

Азія—Океанія. Нова Зеландія — Бахрейн — 1:0 (Фаллон, 45; перша гра — 0:0).

Товариські матчі. Англія — Бразилія — 0:1 (Нілмар, 47), Іспанія — Аргентина — 2:1 (Х. Алонсо, 16, 86 (пен.) — Мессі, 61 (пен.)), Словаччина — США — 1:0 (Гамшик, 27 (пен.)), Хорватія — Ліхтенштейн — 5:0 (Білич, 1, 49; Срна, 10; Едуардо, 24, 47), Швейцарія — Норвегія — 0:1 (Кар’ю, 49 (пен.)), Польща — Румунія — 0:1 (Нікулае, 59), Півн. Ірландія — Сербія — 0:1 (Лазович, 57), Італія — Голландія — 0:0, ПАР — Японія — 0:0, Уельс — Шотландія — 3:0, Бельгія — Угорщина — 3:0, Македонія — Канада — 3:0.