Земляки замість мами

12.11.2009

Восьмирічний Ярослав Самохвал, у якого обгоріло 75% тіла, готується до виписки з Черкаського обласного опікового центру. Це спільна перемога кваліфікованих лікарів медичного закладу та небайдужих земляків хлопчика — мешканців села Кедина Гора та інших населених пунктів Золотоніського району, які долучилися до порятунку дитини.

У статті «Обпалені долею» за 29 вересня «УМ» розповідала про біду, що трапилася з Ярославом та його братом Валентином. Голодні діти варили паяльною лампою собі макарони, поки їхня п’яна мати спала в сусідній кімнаті. Лампа вибухнула, і братики запалали, наче смолоскипи. Зі страшними опіками вони потрапили в лікарню — разом із сусідським хлопчиком Костею Гаєм, який прийшов до них у гості й теж постраждав.

Костю та Валентина, у яких опіки тіла становлять від п’яти до одинадцяти відсотків, незабаром виписали. А за життя Ярослава, яке висіло на волосині, лікарі та медсестри боролися майже два місяці. На лікування дитини було витрачено 50 тисяч гривень, зібраних земляками маленького страждальця.

«Якби люди не зібрали таких грошей, хлопчик загинув би. Бо в нас не було б можливості лікувати його дорогими препаратами. Коли Ярослав виросте, він зрозуміє та оцінить, як зов­сім чужі люди згуртувалися та відгукнулися на його біду», — говорить «Україні молодій» керівник Черкаського обласного опікового центру Володимир Цапенко.

Спеціаліст просить подякувати усім добрим людям, хто не пошкодував коштів для дитини, а особливо сільському голові села Коробівки, куди входить Кедина Гора, та директору школи, у якій навчається Ярослав. Адже саме вони ініціювали збір фінансової допомоги на порятунок дитини. Гроші — хто скільки міг — здавали не тільки в цих двох селах, а й у інших населених пунктах Золотоніського району. Завдяки такій небайдужості Ярослав отримав і потрібні ліки, і посилене харчування.

Постраждалий від вогню хлопчик мужньо переніс десять операцій. І незважаючи на те, що у хлопчика було 30 відсотків глибоких опіків, колектив опікового центру поставив хворого на ноги. Нині Ярослав почувається добре. На жаль, після виписки хлопчик поїде не додому, а до Черкаського обласного притулку. Саме там нині живе його брат Валентин. Чому так? А тому, що ці діти не потрібні своїй матері. 29–річна Оксана Самохвал давно проміняла синів на горілку. Навіть у лікарню, провідати Ярослава і Валентина, приходила всього кілька разів. Якось прийшла настільки п’яна, що її просто вигнали з лікувального закладу. Як повідомили «УМ» у Коробівській сільській раді, незабаром має відбутися суд, на якому буде вирішуватися питання про позбавлення горе–матері батьківських прав.