Та, що на спині сидить

12.11.2009
Та, що на спині сидить

Лікар Сергій Алексєєв : «Біль у спині, спричинений грижею, можна порівняти із зубним болем». (Фото автора.)

Довгі вісім років жителька села Самгородка Смілянського району Черкаської області Лідія Христич страждала від болю, який не давав їй спокійно жити. Упродовж усього часу вбачала проблему в нирці. А потім виявилося, що причина болю ховалася в іншому місці. Хірургам довелося виявити неабияку майстерність, щоб видалити запущену хребтову грижу.

 

Терпіла болі чотири роки — так боялася операції

«І на пенсію змушена була піти раніше на п’ять років, бо спина нестерпно боліла. Усе думала, що нирка. Було, поїду на обстеження, а там кажуть: «У вас нирка опущена». Я й лікуюся. А воно ж нічого не дає», — розповідає «УМ» Лідія Дмитрівна. Вона зізнається: страждання були такими сильними та тривалими, що навіть знеболювальні ліки не допомагали. А робити домашні справи могла тільки навколішки. Часто паморочилася голова, терпли ноги, а спину «пеком пекло». Судоми так зводили ноги, що доводилося «криком кричати», аби крок ступити.

Лідія Христич каже, що зі своїми проблемами поїхала до столиці. В одній із клінік у жінки діагностували дві хребтові грижі між четвертим та п’ятим дисками. Так хвора дізналася, що не нирки її стільки років «діставали», а «та, що на спині сидить», тобто хребтова грижа, як жартома називає болячку пані Лідія. На операцію, щоправда, не погодилася. І хоча болі не давали нормально жити, жінка терпіла їх іще чотири роки — так боялася хірургічного втручання.

Рік тому жінка приїхала в Черкаси, зробила повторні знімки. Лікарі їй повідомили, що «грижа росте й зачіпає нервові корінці», порадили «обов’язково робити операцію». Однак жінка вкотре відмовилася від оперативного втручання. Звернулася до лікарні тільки нещодавно, вже коли тиск почав зашкалювати за 200/110, а біль у спині та голові майже не вщухав.

Лідію Дмитрівну успішно прооперували у відділенні нейрохірургії Черкаської міської лікарні №3. Нині вона почувається добре.

«Грижі в цієї пацієнтки були на рівні 3—5 хребців. Канал, де проходять нервові закінчення або пучок нервів, має бути круглим, але за рахунок гриж у жінки він звузився до Т–подібного. Через звуження каналу стискувалися нервові закінчення та судини. Такий діагноз називається стеноз каналу. Тому хвора терпіла неймовірний біль, від чого жила в постійному стресовому стані, мала дуже високий тиск», — пояснює завідувач відділення Сергій Алексєєв, який успішно прооперував Лідію Христич. Він зізнається, що найважче оперувати отакі запущені грижі.

На другий день після операції хворі роблять зарядку в ліжку

Черкаські лікарі розповідають, що такі операції (тривалістю до двох годин) вони проводять із застосуванням збільшувальної оптики та мікроінструментів. І якщо в попередні роки пацієнти перебували в лікувальній установі до двох місяців, доки хребет зміцніє, то сьогодні ситуація інша. Медицина досягла іншого рівня — уже на другий день після операції пацієнтів змушують не лінуватися, а починати робити на ліжку зарядку. На шосту добу прооперовані хворі піднімаються на ноги, а ще через кілька днів їх відпускають додому. Під час виписки Сергій Алексєєв завжди радить своїм колишнім пацієнтам кілька місяців поберегтися і не піднімати нічого важкого, аби почуватися добре.

За словами Сергія Павловича, хребтові грижі утворюються через запальні процеси. Великою вважається грижа, розмір якої — до одного сантиметра. Оскільки діаметр каналу з нервовими закінченнями становить до двох сантиметрів, то така грижа наполовину звужує канал і стискує нервові закінчення. Від цього у хворого так болить спина, що біль можна порівняти хіба що із зубним. Людина може відчувати слабкість, порушення сечовипускання, оніміння в ногах.

«Раніше вважалося, що ця хвороба виникає у людини тільки з віком. Але тепер грижі дістають і молодих людей. Колись були переконані, що радикуліт — це запальний процес. Запевняю, у 90% радикуліт пов’язаний із грижами», — стверджує Сергій Алексєєв. І для профілактики такої болячки радить вести здоровий спосіб життя, займатися фізкультурою та плаванням.