Подвійний удар: Путін і міліція

12.11.2009

Напередодні другого туру в Україну знову приїхав президент Володимир Путін, аби підтримати лідера Партії регіонів. Господар Кремля гостював у нас і перед першим туром — коли відзначали 60–ту річницю звільнення України від фашистів. На параді безтурботний Прем’єр–міністр Віктор Янукович намагався почастувати російського гостя льодяниками. Путін відмовився. Взяв — голова його адміністрації Дмитро Медведєв, майбутній президент РФ.

Спочатку Кучма зустрівся з Путіним на Кубані. Потім пара президентів перебралася поромом до Керчі, де їх зустрів Віктор Янукович. Офіційним приводом для приїзду були відвідини дітей Беслана в «Артеці» та підписання угоди про поромно–залізничне сполучення. За кулісами — підтримка кандидатури Януковича. «Успіхів вам на виборах», — сказав Путін на прощання. «Спасибі», — коротко відповів Віктор Федорович.

Перед Кримом Янукович встиг узяти участь іще в одному серйозному заході — зборах дільничних міліціонерів у київському Палаці спорту. Їх було кілька тисяч, їх зібрали за дев’ять днів до виборів. Янукович закликав правоохоронців «зробити все залежне, щоб голосування пройшло так само без ексцесів». Прем’єр відзначив, що 21 листопада буде для української міліції «важким відповідальним чергуванням». Окрім того, Віктор Федорович виголосив перед міліціонерами кілька виборчих обіцянок.

Деякі діячі не витримали «відповідального чергування» ще в першому турі. Леонід Кучма звільнив 15 глав райдержадміністрацій. У відставку пішли керівники тих районів, де за підсумками першого туру виборів переміг Віктор Ющенко.

А тим часом на Контрактовій площі навпроти Києво–Могилянської академії почало розростатися новими тентами наметове містечко «Пори».