Гостре язикове висловлювання

12.11.2009

Президент України має намір застосувати право вето на закон про боротьбу з грипом, оскільки цим законом передбачено фінансування за рахунок емісії. «Іти на емісію — це заявити, що ми приступаємо до девальвації національної валюти», — сказав Віктор Ющенко вчора під час «прямої лінії» в газеті «Комсомольская правда в Украінє». Він наголосив, що скільки може, стільки буде противитись такій політиці. Нагадаємо, закон перед­бачає виділення 1 мільярда гривень із рахунків НБУ.

Президент звернув увагу на те, що в бюджеті–2009 і так не вистачає 30 відсотків надходжень: нема коштів на фінансування навіть невідкладних питань (при цьому нещодавно Верховна Рада збільшила видаткову частину, прийнявши президентський проект про підвищення соцстандартів).

Ющенко також зазначив: рішення застосувати вето до закону не означає, що він не дасть рекомендацій, де взяти кошти на боротьбу з епідемією.

Перед тим Юлія Тимошенко звернулася до Президента із закликом підписати закон. «Поки цей закон не буде підписано і поки уряд не отримає необхідні фінансові ресурси, ми не можемо укласти жодного контракту. Ми не можемо боротися з епідемією», — заявила Прем’єрка. Тимошенко сказала, що «за кожну людину, яка хворіє або гине, персональну відповідальність несе Президент».

Коментуючи слова глави уряду, її конкурент на виборах відповів у «Комсомолці»: «Не треба мене шантажувати. У мене є право Президента і я його застосую».

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Віктор Ющенко розкритикував Юлію Тимошенко за декларацію, яку вона подала до Центральної виборчої комісії як кандидат у Президенти. «Ми говоримо про відкрите суспільство і чесну владу... Де беруться сотні мільйонів гривень на цю рекламу у Прем’єра, в якого немає ні квартири, ні шматочка землі, ні машини? Бомж! — обурився Ющенко вчора під час «прямої лінії» в газеті «Комсомольская правда в Украінє». — Якщо в 50 років у Прем’єра немає ні кола, ні двора, то яку він хоче дати відповідь нації, як улаштувати майбутнє?»