Як Кучма знайшов собі роботу

11.11.2009

11 листопада 2004 року

Фаворити виборів–2004, Віктор Ющенко та Віктор Янукович, знову отримали право займатися агітацією — після того як Центральна виборча комісія встановила офіційні підсумки першого туру. Це зашкодило насамперед Ющенкові, адже після першого туру він заручився підтримкою інших політиків, але не міг розпочати агітацію. Тоді як до другого туру виборів лишалося десять днів...

«Виграємо у другому турі, сумніву немає», — заявив цього дня Ющенко. Його візаві теж був оптимістом. «Я вдячний усім моїм виборцям, які мене підтримали. Я дуже хотів цього і вважаю, що в мене це вийшло. Всіх інших я спробую переконати, щоб мене підтримали і я переміг», — казав Янукович, регочучи. Це інтерв’ю лідера Партії регіонів демон­стрували на телебаченні кілька днів поспіль.

Усі чекали другого туру виборів насторожено. На демократичному Заході висловлювали занепокоєння дотриманням прав і свобод в Україні. Підтримати Ющенка приїхав лідер Європейської народної партії Вілфред Мартенс. Два політики зустрілися у штабі «помаранчевого» кандидата на Боричевому Току в Києві.

А президент США Джордж Буш призначив свого особистого представника на виборах в Україні — сенатора Річарда Лугара. «Підтасовані або незаконні вибори підірвуть позиції України і керівництва країни. У нового Президента не буде легітимності серед українського народу і світової спільноти», — заявив Лугар.

Головними героями інформаційного простору були Ющенко та Янукович. Але засвітитися на екранах вирішив і Леонід Кучма. Чинний тоді Президент презентував громадськості фонд «Україна», який Л. Д. мав намір очолити після закінчення президентської каденції. Спілкуючись із журналістами, Кучма сказав, що перемога Ющенка в «півфіналі» ні про що не свідчить. «У першому турі в 1994 році я набрав 31%, а Кравчук — набагато більше. Але в другому турі я спокійно переміг Кравчука», — пригадав Кучма.

Він обіцяв не засиджуватися на Банковій і передати владу відразу після виборів. «Я готовий хоч в день оголошення чи на другий день після оголошення результатів виборів — щоб цей процес відбувся», — сказав Кучма. А пробув на посаді ще три місяці...

 

ЦИТАТА

«Мода на помаранчевий одяг, банти, стрічки захлиснула столицю. Київ лишається оранжевим і після того, як поопадало майже все осіннє листя з дерев. Жовтогарячий колір як символ кампанії Віктора Ющенка став настільки простою і водночас вдалою знахідкою, що вже сам по собі за ефективністю перекрив величезну кількість дорогоцінних піар–заходів штабу Януковича. Помаранчеві стрічки — на одязі, на гіллі, у вагонах метро, на багатьох автомобілях. Бажаючі отримати ющенківську символіку в штабі на Сагайдачного влаштовують на цій вулиці тисячні черги й затори. На базарах і в крамницях уже майже не знайти оранжевих светрів, курток, хусток та шарфів».

«Україна молода», 9 листопада 2004 р.