Аптечний «порожняк»

10.11.2009
Аптечний «порожняк»

Малюнок Миколи КАПУСТИ.

Рейди по аптеках, які сьогодні проводять податківці й співробітники Держінспекції з контролю за якістю ліків, засвідчують: практично в усіх регіонах, де лютує високопатогенний грип,у продажу відсутні основні антивірусні ліки (амізон, аміксин, оксолінова мазь тощо), марля і маски одноразового використання. У західних регіонах із 15 обов’язкових найменувань протигрипозних ліків у залишках та в реалізації — лише п’ять–шість препаратів. У східних регіонах з обов’язкових 15 у реалізації — лише сім–вісім лікарських засобів. У багатьох закладах були завищені ціни на дефіцитні медикаменти. Загалом, за даними прес–служби Державної податкової адміністрації України, порушення виявили у більш ніж трьох тисячах аптек, які будуть оштрафовані на 2 мільйони гривень.

Красномовний факт: зі 137 аптек, перевірених податківцями в Криму, лише в одній не було виявлено порушення. Пощастило аптеці в селищі міського типу Чорноморське — там були всі медикаменти, зазначені в переліку Кабміну, і за встановленими цінами.

Згідно з «карантинною» постановою уряду, за те, що в аптеках відсутні ліки з обов’язкового протигрипозного переліку, заклади можуть залишитися без ліцензії. І це неабияк непокоїть владу на місцях. Так, голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда вважає, що через епідемію зацікавлені особи можуть знищити мережу комунальних аптек для перерозподілу фармацевтичного ринку. Як передає УНІАН, представники комунальних аптек області поскаржилися, що не можуть забезпечити продажу необхідного мінімуму ліків, визначеного Кабміном на час епідемії, бо цих препаратів банально немає на складах, у постачальників та виробників. Якщо ж такі ліки чи медзасоби і з’являються, то за підвищеною оптовою ціною, яку знову ж таки встановлюють виробники. Тому тернопільські депутати звернулися до керівництва країни з проханням розібратися в ситуації. В унісон із ними депутати Дніпропетровської облради ухвалили звернення до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради — з проханням не допустити необґрунтованого позбавлення ліцензій підприємств з оптової та роздрібної реалізації ліків. «Зважаючи на надзвичайно складну ситуацію через можливу епідемію в країні грипу А/Н1N1 вважаємо, що такі поспішні та необґрунтовані дії державних органів викличуть дефіцит або повну відсутність на ринку лікарських засобів, нездатність інших суб’єктів господарювання забезпечити цей ринок. У результаті здоров’ю нації буде завдано непоправної шкоди», —зазначається у зверненні дніпропетровських депутатів.

Тернопільські аптекарі бідкаються, що їх мало не щогодини перевіряють різні контролюючі органи — на день буває п’ять–вісім «заходів». Через це співробітники, і без того завантажені по самі вуха роботою, мусять витрачати час на пояснювальні бесіди. Водночас, як розповів «УМ» начальник Державної інспекції з контролю за цінами Києва Максим Глущенко, перевірка виникає тільки в разі порушення: «Інспектор, який здійснює моніторинг за ціновою політикою в цьому закладі впродовж певного терміну (наприклад, місяця), раз на день заходить до аптеки. Йому достатньо подивитися на ціни на препарати, розміщені в залі, для цього зовсім не треба відривати аптекаря від його роботи. А от якщо інспектор бачить порушення, приходить в інспекцію, бере посвідчення на планову перевірку. Тоді вже піднімається документація: які оптові ціни, яка торговельна надбавка, звідки взялася така кінцева ціна. Тоді й нараховують штрафні санкції. Щодо позбавлення ліцензій, то це може робити той орган, який ці ліцензії видає (структура в МОЗі)».

 

ЕПІДЕМІЯ В ЦИФРАХ

Станом на вчорашній ранок в Україні від грипу та його ускладнень померло вже 155 осіб. Загалом із початку епідемії в країні на грип і ГРВІ захворіли близько 970 тисяч людей, з них майже 49 тисяч було госпіталізовано.

На сьогоднішній день грипує вже вся Україна. За даними МОЗ, епідпоріг перевищено в 14 областях. Ще 13 регіонів наближаються до його подолання.

В Україні за період епідемії захворіло 687 лікарів та більше 1500 молодших спеціалістів, повідомив міністр охорони здоров’я України Василь Князевич. А четверо лікарів та дві медсестри померли.

165 вагітних та породіль захворіли в Україні з початку епідемії. Десятеро жінок померло.

Сім випадків інфікування грипом А/Н1N1 зафіксовано у Києві станом на кінець минулого тижня. Як повідомила заступник голови КМДА Ірена Кільчицька, із цих семи інфікованих одна людина загинула (раніше повідомлялося про дві смерті від пандемічного грипу в столиці), інші шестеро продовжують лікування.

Не менш як 12,5 мільйона доз вакцини проти грипу потрібні Україні, вважає головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол. На його думку, в першу чергу вакцинацію необхідно провести в групах підвищеного ризику, зокрема серед медиків, вагітних жінок, а також дітей і дорослих, які перебувають у спецустановах.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>