Не бійся грипу, бійся міксу

07.11.2009
Не бійся грипу, бійся міксу

20 днів ізоляції — це реально?

Навіть серед лікарів сьогодні немає спільної думки, чи треба робити щеплення проти грипу в розпал епідемії. З одного боку, офіційний МОЗ рекомендує вакцинувати дітей, пенсіонерів, вагітних, лікарів та осіб з інших груп ризику — якщо в людини відсутні ознаки захворювання. За словами головного акушера–гінеколога столиці, якщо вагітна не має високої температури, болю в горлі та інших клінічних проявів ГРВІ чи будь–якої іншої недуги, якщо ця жінка не контактувала з хворими на грип (тобто потенційно не могла «підчепити» вірус), її можна і треба вакцинувати. Це допоможе вберегти людей з ослабленою імунною системою від зараження високопатогенним вірусом та від появи страшних ускладнень і смерті.

З іншого боку, чимало лікарів радять утриматися від щеплення на час епідемії. Як повідомляє УНІАН, голова Асоціації інфекціоністів України, професор Тернопільського медуніверситету Михайло Андрейчин застерігає, що під час епідемії щеплення робити недоцільно і навіть ризиковано: «На тлі зростання захворюваності на ГРВІ щеплення може дати більший відсоток небажаних реакцій». Річ у тім, що інкубаційний період грипу триває від однієї до семи діб. Якщо людині роблять щеплення, то для вироблення імунітету потрібно не менше двох тижнів (деякі дослідники кажуть — десять днів). «Відповідно, якщо хтось гарантує людині, що найближчі сім днів вона перебуватиме в умовах, у яких абсолютно виключається зараження, а після вакцинації дає ще 10 днів своєрідної ізоляції, яка виключає зараження, тоді вакцинуйте цих людей. Але підпишіться, дайте гарантії», — зазначив голова Асоціації інфекціоністів України.

По Україні «гуляє» змішана епідемія

Завідувач відділу фітотерапії, системних методів профілактики та реабілітації НВК ЮСТАС Борис Скачко також радить утриматися від щеплення найближчим часом: «Вакцинацію пізно робити — ми вже маємо епідемію. Бо коли в організм вноситься ще один агент (вакцина. — Ред.), захисна система переорієнтовується на нього, кидаючи на вироблення специфічної відповіді всі сили. У цей час імунітет «забуває» про все інше. І якщо в цей момент в організмі раптово з’являється новий патоген (людина заразилася грипом чи ГРВІ), імунна система не може дати йому гідну відсіч».

Є ще й третій момент. За словами пана Андрейчина, на початку епідемії фахівці традиційно намагаються виявити основний вірус, на який припадає найбільший відсоток захворювань, аби знати, з чим саме і як потрібно боротися. Але на сьогодні офіційних даних про етиологічну структуру захворюваності поки немає, тому що обстеження проводили в дуже малих масштабах.

«Зараз Україна має справу зі змішаною епідемією, яка спричинена дуже агресивним штамом вірусу H1N1, — каже голова Асоціації інфекціоністів України. — Але поряд із цим збудником («каліфорнійського» грипу. — Ред.) циркулюють інші віруси типу А, зокрема сезонний H1N1, H3N2 і вірус грипу типу В. Є також певний відсоток захворювань, спричинених іншими вірусами з групи збудників ГРВІ, яких існує понад 200 видів».

Заступник головного санітарного лікаря Тернопільщини Нінель Цяпа повідомила, що лабораторно вже встановлено: із 17 померлих в області чотири загинули від вірусу групи А (із них два випадки «каліфорнійського» грипу), один летальний випадок — від мікс–інфекції, коли було поєднання вірусів грипу А та В. А серед обстежених стаціонарних хворих і людей, які потрапили в лікарню «по швидкій», обласна Тернопільська СЕС визначила 49 випадків грипу А, два випадки грипу В і чимало випадків парагрипу. А проти вірусу парагрипу «антигрипозна» вакцинація зовсім не працює...

 

ДО РЕЧІ

Міністр охорони здоров’я України Василь Князевич звернувся до Генерального прокурора України Олександра Медведька з проханням порушити кримінальну справу за фактами завідомо неправдивого інформування суспільства про вакцинацію — як про дії, які загрожують загибеллю та іншими тяжкими наслідками для людей. Як зазначено у зверненні, дії організаторів та учасників антивакцинальної кампанії підпадають під ознаки злочину, передбаченого статтею 259 Кримінального кодексу України і мають достатню доказову базу у вигляді виступів та коментарів на телебаченні, у газетах та журналах, в інтернеті впродовж 2008—2009 років.

 

ЕПІДЕМІЯ В ЦИФРАХ

109 осіб стали жертвами епідемії в Україні станом на вчорашню добу. Загалом в Україні захворіло за останній тиждень майже 763 тисячі осіб. Із них 744 — вагітні жінки і майже 41 тисяча — діти.

В Україні продовжують «грипувати» 9 областей. Ще 13 регіонів наближаються до епідемічного порогу. І лише в Криму, Кіровоградській, Миколаївській, Херсонській областях та Севастополі ситуація залишається відносно благополучною.

У Києві на грип та ГРВІ захворіло 145 тисяч осіб, а за попередню добу — 9,6 тисячі, повідомила перший заступник голови КМДА Ірена Кільчицька. При цьому на сезонний грип занедужало 1,7 тисячі киян, решта підхопили ГРВІ.

200 тисяч упаковок арбідолу направить в Україну Росія. Про це під час телефонної розмови домовилися глави уряду обох країн. Також росіяни поділяться з українцями протигрипозною вакциною.

562 тисячі упаковок таміфлю є на сьогодні в лікарнях України, повідомив заступник міністра охорони здоров’я Зіновій Митник. Тож гострої потреби в цих ліках немає. Що стосується інших препаратів, зокрема антибіотиків широкого спектру дії та спеціального медичного обладнання, то найближчим часом це питання буде вирішено, і їх завезуть у регіони.

60 тисяч тюбиків оксолінової мазі виготовить до кінця тижня підприєм­ство «Лубнифарм», що на Полтавщині. За словами голови облради Олександра Удовиченка, виробництво дефіцитної нині в країні «оксолінки» підприємство відновило після семи років перерви.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>