Лелека працює без вихідних

07.11.2009

За дев’ять місяців цього року в Донецькій області народилося більш як 33 тисячі дітей. Це майже на півсотні більше, ніж за аналогічний період минулого року. Факт, який не може не радувати. Втім заступник начальника відділу населення Головного управління статистики в Донецькій області Ольга Кушнір вважає, що 2009–й — останній рік, коли в регіоні зростає народжуваність, тому що скоро прийде час стати батьками поколінню кризових 90–х. А це, ймовірно, потягне за собою спад народжуваності.

«Справді, кількість пологів в області зростає, — розповідає головний акушер–гінеколог Головного управління охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації Микола Шпатусько. — Приміром, у 2007 році було зареєстровано понад 41 тисячу пологів, а вже в 2008–му — більш як 44 тисячі. Особливо висока народжуваність зафіксована в таких містах, як Артемівськ, Докучаєвськ, Димитров, Красний Лиман, Маріуполь, Слов’янськ». Задоволені приростом народжуваності й у Донецькому регіональному центрі охорони материнства і дитинства. «Якщо порівняти 2001 рік із 2008, то кількість пологів зросла майже в два рази, — каже інспектор лікувального відділу центру Тетяна Грищенко. — І така статистика нас дуже втішає».

Загалом, нині в регіоні дедалі більше молодих жінок вирішили змінити свої пріоритети. Тобто замість того, щоб заробляти гроші й штурмувати кар’єрну драбину, вони більше переймаються родиною та народжують дітей. Як повідомили «УМ» у донецькій філії «OTP bank», на сьогодні в декретній відпустці перебуває 22 співробітниці, а ще троє ось–ось до них приєднаються.

Щоправда, дехто досить прозаїчно це пояснює. Мовляв, ділова активність в установах, на фірмах частково знизилася, тому домогтися гарної зарплати та кар’єрного зростання в таких умовах досить складно. Отож жінки й приймають рішення на користь пологів. «З початком кризи вільного часу однозначно стало більше, — каже 30–річна Ганна, співробітниця вже іншого донецького банку. — Раніше ми займалися кредитуванням чи не до 12–ї години ночі. А тепер можемо більше часу приділяти сім’ї».

Алевтина ПИЛИПЕНКО