Однією лівою

07.11.2009
Однією лівою

Разван Рац та його партнери по «Шахтарю» не дозволили «Тулузі» вразити ворота П’ятова бодай раз. (Фото Рейтер.)

Після чергової впевненої перемоги донеччан у другому за рангом єврокубку знову доводиться дивуватися, як вони докотилися до участі в цьому турнірі. При всій повазі до нового дітища УЄФА команди тут помітно слабші за учасників Ліги чемпіонів, куди «Шахтар» не пустила «Тімішоара». От і мусить український гранд громити посередні західні клуби, часто навіть граючи проти них у півсили. По–справжньому цікаві матчі Ліги Європи ми побачимо лише навесні, коли в «плей–оф» до нинішніх учасників приєднаються невдахи чемпіонської ліги.

 

Французькі реалісти

Як і в Донецьку, так і вдома в матчі проти «гірників» тренер «Тулузи» Ален Казанова вирішив приберегти лідерів своєї команди. Форвард збірної Франції Андре–П’єр Жиньяк залишився в запасі, а півзахисник Мусса Сіссоко з’явився на полі лише на останніх хвилинах гри. Зрозуміти такий хід наставника можна. Адже «малюкам», як називають «Тулузу», змагатися з володарем Кубка УЄФА було б тяжко навіть за допомогою цього дуету. А от у чемпіонаті Франції «бузково–білим» уже в недільній зустрічі з «Ренном» перемагати можна й треба — аби виправляти не надто вдалу турнірну ситуацію.

«Шахтар» же позавчора прагнув лише перемоги, яка б достроково вивела його до «плей–оф» Ліги Європи. Через це Мірча Луческу випустив із перших хвилин основний склад, в якому звична ударна п’ятірка бразильців перетворилась на четвірку — замість Ілсіньйо в півзахисті вийшов Олексій Гай.

І тут Мірча як крикне...

Попри бойовий склад, у діях донеччан спочатку відчувалася певна розслабленість, що дозволило господарям до перерви на рівних конкурувати з українцями. Точніше, навіть не конкурувати, а просто бути учасниками матчу, в якому обоє суперників не надто намагалися форсувати події. Лише під кінець тайму «гірники» прокинулися й почали диктувати господарям свої умови. Та, попри це, перша 45–хвилинка виявилася єдиною з восьми в Лізі Європи, коли «помаранчево–чорні» не забили м’яча.

Мірча Луческу після гри розповів, що в перерві серйозно поговорив із підопічними. І та розмова позитивно вплинула на «шахтарів». Практично одразу після стрімкої атаки правим флангом красивим голом із розвороту відзначився Луїс Адріано, який міг забити ще в першому таймі, але влучив у перекладину воріт Йоана Пеле. А невдовзі взяттям воріт із близької дистанції тішився Олексій Гай, якому вчора виповнилось 27 років. Довести гру до логічної перемоги для донеччан було справою техніки.

Таким чином «Шахтар» здобув свою вже сьому перемогу в поєдинках проти французьких команд. Стільки ж матчів поспіль проти представників цієї країни «гірники» не програють.

Після чотирьох перемог у Лізі Європи наступні дві гри не мають для підопічних Луческу великого турнірного значення. Але хочеться вірити, що віце–чемпіони країни повністю викладатимуться проти «Партизана» й «Брюгге». Адже Україні потрібні очки в таблиці коефіцієнтів УЄФА.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Думаю, гра вийшла непогана. У першому таймі в моїх гравців не було належної концентрації, тож у перерві довелося поговорити з ними жорстко, й надалі вони заграли краще. На відміну від першої половини гри, у другій ми більше контролювали м’яч, змушували суперника атакувати й розкриватися — і в нас з’являлися можливості провести свої випади. Результат відповідає тому, що відбувалося на полі. Мої підопічні вдало використовували помилки суперника.

Ален Казанова,
головний тренер «Тулузи»:

— Дуже шкода, що ми не реалізували гарні нагоди в першому таймі. Якби забили першими, то гості мали би більше проблем. Тепер нам потрібно обов’язково перемагати у двох заключних поєдинках.

Олексій Гай,
півзахисник «Шахтаря»:

— Мені хотілося зробити собі подарунок на день народження. Але найголовніше, що команда перемогла, хоча, звісно, забити м’яч було дуже приємно.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап. 4–й тур. Група J

«Партизан» (Сербія) — «Брюгге» (Бельгія) — 2:4 (Ляїч, 52; Вашингтон, 66 — Перішич, 28; Куема, 36, 57; Оджиджа–Фое, 74)

«Тулуза» (Франція) — «Шахтар» (Україна) — 0:2

Голи: Л. Адріано, 50; Гай, 63

«Тулуза»: Пеле, Конгре, Машадо (Бротен, 66), Дідо, Луан, М’Бенге, Нунке, Сірієкс, Панкот, Берсон (Сіссоко, 84), Ебондо

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Кучер, Фернандіньйо, Жадсон (Левандовський, 78), Л. Адріано (Гладкий, 84), Гай, Вілліан, Рац, Срна (Кобін, 74), Ракицький

Попередження: Сірієкс, 45+3; М’Бенге, 48; Берсон, 72 — Рац, 34

Суддя — Фернандес (Іспанія)

Тулуза, Муніципальний стадіон, 12 046 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 4 4 0 0 14–2 12

2. «Брюгге» 4 2 1 1 9–8 7

3. «Тулуза» 4 1 1 2 5–10 4

4. «Партизан» 4 0 0 4 5–13 0