Ніч страхів

31.10.2009
Ніч страхів

Сьогодні на католицькій частині планети буде ніч жахів – свято Хелловін. У більшості хритиянських країн Заходу воно є офіційним, а решта християнського світу визнала його своїм за яскравість та можливість раз на рік «впасти в дитинство» і погратися в страшилки.

У християнську традицію це свято перебралося з давніх кельтських. У кельтів воно мало назву Самайн і символізувало перемогу ночі над днем, тому й було страшним. Християни надали йому інше значення: увечері та в ніч перед Днем усіх святих, який припадає на 1 листопада, на землю виповзає всіляка нечисть. Назву «Хелловін» пояснюють як спотворене англійське All Hallows’ Eve («Переддень усіх святих»).

Атрибут свята — передусім «світильник Джека», вичищений зсередини гарбуз, у якому прорізано отвори у вигляді очей та пащеки і вставлено всередину палаючу свічку. За ірландською легендою, старий фермер на ім’я Джек двічі відлякував нечистого за допомогою такого гарбуза, тож диявол присягнув не брати його до пекла після смерті. Але й до раю Джек не потрапив, бо за життя полюбляв алкоголь та азартні ігри. Відтоді він вештається світом із гарбузом і свічкою та лякає малих діток.

Іншими атрибутами Хелловіна є опудало та «дерево, що ловить людину». Діти ввечері 31 жовтня одягаються у вбрання, яке має бути «страшним», збираються в групи, стукають у кожні двері та говорять традиційну фразу: «Розважайте або пригощайте». Господарі обдаровують малих цукерками.

Але Хелловін є святом не лише для дітей. Молодь цього дня влаштовує вечірки з більш навіженими жартами та стращаннями. Також популярні танцювальні вечори, на яких люди приходять у відповідних маскарадних костюмах. Чи перегляди фільмів жахів і конкурси «страшних історій».

Традиційними кольорами свята вважають чорний та помаранчевий, але без плям «крові» на костюмах та «відрубаних» голів і «закривавлених» сокир також не обходиться. В останні роки набули популярності вечірки, на яких дівчата з’являються в самих трусиках, а решта костюма домальовується майстрами боді–арту.