Між А. і Ю.

29.10.2009

Партія «Єдиний центр» звернулася до Віктора Ющенка, Арсенія Яценюка, Анатолія Гриценка та Юрія Костенка із закликом домовитися про єдину кандидатуру на президентських виборах. Про це вчора на брифінгу заявив лідер «ЄЦ» Віктор Балога. «Нині втратили єдність окремі політики, які вважають себе демократами і колись об’єднувалися навколо Ющенка. Окремо нині жоден із цих політиків немає шансів на виборах, тоді як об’єднавши зусилля вони зможуть вивести свого претендента у другий тур», — зазначає Балога.

Відповідаючи на питання «УМ», кого підтримуватиме «ЄЦ», якщо демократи підуть на президентські вибори кількома ешелонами, Віктор Іванович сказав: «На це питання відповість з’їзд. Ми розглянемо програми, які пропонують кандидати. Для нас не має значення прізвище кандидата: ми дивимося на програмні продукти — тоді будемо визначатися, чи беремо участь у виборах, чи не беремо. Але ми все–таки закликаємо висунути єдиного кандидата». Балога додає, що головний критерій вибору для «ЄЦ» — демократичні цінності кандидата.

Як видно, позиція «Єдиного центру» продиктована насамперед відсутністю сильної кандидатури від своєї партії, а також віддаленістю «ЄЦ» від інших сил і висуванців. У таких умовах Віктор Балога вирішив зайняти нейтральну позицію, яка не несе жодних ризиків. Позицію з нотками повчання, які так любить екс–глава СП.

Партія Балоги пропонує політикам два можливі сценарії переговорів: або ж відразу домовитися про єдиного кандидата, або балотуватися за принципом ненападу, і за місяць до голосування визначитися щодо претендента, виходячи із соціологічних рейтингів. На думку Балоги, модератором переговорів має бути Віктор Ющенко — як чинний глава держави.

 

ДО РЕЧІ

Віктор Балога закликає депутатів фракції «НУНС», які підтримали відсторонення Миколи Мартиненка з посади голови фракції, провести повноцінне засідання, як того вимагає регламент Верховної Ради. Він окремо наголосив, що «ніхто не давав добро передавати підписи депутатів «Єдиного центру» — а це п’ять осіб — до секретаріату ВР». Збір підписів, що відбувався у парламенті, Балога порівняв із «праймеріз».

Екс–глава СП уник відповіді на запитання, чи підтримує «ЄЦ» відставку Мартиненка та обрання головою фракції Кириленка. Водночас він додав, що у «НУНС» справді є понад 38 голосів для того, щоб змістити Мартиненка й підтримати кандидатуру Кириленка.