Тільки для слухняних регіонів!

29.10.2009

Попри всі прогнози, Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко таки сподівається на швидкий ренесанс вітчизняної економіки. На вчорашньому засіданні Кабінету Міністрів вона заявила: «Думаю, що вже після першого кварталу 2010 року ми почнемо повертатися до тих об’ємів виробництва, які ми мали в докризовий період». Насправді ж незалежні аналітики стверджують: перехід динаміки ВВП із «мінуса» у «плюс» наступного року теоретично можливий, але, у кращому разі, це може відбутися ближче до кінця року. Повне ж відновлення економіки, на їхню думку, можливе не раніше 2012 року.

Тим часом Юлія Володимирівна вирішила збільшити дотації для регіонів. Але не для всіх, а лише обраних. Існує думка, що карта регіонів, на які вирішили витратити 1 млрд. 784 млн. гривень, дивним чином збігається із мапою електоральних симпатій до нинішнього Прем’єра як кандидата на посаду Президента. Таким чином, найбільше — 119 млн. гривень — отримала мала батьківщина лідера БЮТ Дніпропетровщина. Понад сто мільйонів дісталося Донбасу та Львівщині. Трохи більше, ніж по 80 мільйонів, отримали Київщина, Одещина та Харківщина.

Хмизу у вогонь підкинув і постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр. Виявляється, у рамках програми Фонду щодо кредитування нашої держави передбачається витратити певну суму для збільшення зарплат і пенсій на 10%. Раніше МВФ категорично вимагав, аби зарплати в Україні були «заморожені», і саме ця умова була однією з вимог донорів до уряду. Пан Альєр фактично підтвердив попередню заяву керівника Рахункової палати України Валентина Симоненка, що неймовірно розлютила Юлію Володимирівну. За його словами, понад три мільярди гривень зі Стабілізаційного фонду скерували не на фінансову стабілізацію та проведення структурних реформ економіки, а на заробітну плату. Тобто на проїдання. Що є прикладом нецільового використання коштів.

Та апетит, як відомо, з’являється під час їди. І уряд, як підтвердив учора в. о. міністра фінансів Ігор Уманський, звернувся до МВФ із проханням профінансувати... дефіцит бюджету. Дірка у кошторисі, як вважають експерти, виникла внаслідок популістських кроків урядовців. І латати її, збільшуючи обсяг позичок, що вже й так підійшла до гранично допустимої межі, — значить поставити у важке становище і дер­жаву, і наступників Юлії Володимирівни.

Ще одна велика фінансова операція, що відбулася вчора в урядовому будинку на вулиці Грушевського, мала на меті перевести рахунки підприємств газопостачання та газифікації з «Ощадбанку» в «Укргазбанк». До цього переліку належать такі «кити», як ДК «Газ України», «Чорноморнафтогаз», теплопостачальні підприємства тощо. «Ощадний банк», який раніше обслуговував цей сектор, на сто відсотків належить державі. Натомість «Укргазбанк», який зумів відірвати такий ласий шматок пирога, державний тільки на 81,5%. Раніше, як відомо, це була приватна фінустанова, яку пов’язували з одним із донорів Партії регіонів Василем Горбалем, а потім банк потрапив у першу хвилю рекапіталізації, внаслідок якої державі відійшло понад вісімдесят відсотків акцій.