Сьогодні — оглядини, а завтра — бій

21.10.2009
Сьогодні — оглядини, а завтра — бій

У недільному поєдинку «Бостона» й «Торонто» (101:82) Рей Аллен (із м’ячем) звично був одним із лідерів «Кельтів». (Фото Рейтер.)

Наступного вівторка стартує новий регулярний чемпіонат Національної баскетбольної асоціації. Поки що в передсезонних матчах абсолютну першість тримає фіналіст останнього «плей–оф» — «Орландо меджик», який виграв усі шість поєдинків.

 

«Чарівники», «озеряни», Кирило і джаз

У міжсезоння «чарівники» серйозно підсилилися. До команди приєднався легкий форвард Вінс Картер із «Нью–Джерсі», котрий зараз є головною ударною силою «Меджик» разом із Дуайтом Говардом. Також переїхали в Орландо важкий форвард Райан Андерсон та екс–чемпіон НБА у складі «Маямі хіт» Джейсон Уїльямс — усі потенційні гравці стартової п’ятірки.

Лише по одній поразці у виставкових зустрічах мають «Філадельфія», «Бостон», «Атланта» та чинні чемпіони з «Лос–Анджелес лейкерз». «Озеряни» зберегли переможний склад і, маючи 15 титулів НБА, прагнуть наблизитися впритул до досягнення «Бостон селтікс», який 17 разів здобував персні тріумфаторів. Бостонці ж — підопічні Дока Ріверса — підсилились важким форвардом Рашидом Уоллесом і збираються за його допомогою скинути з трону «Лос–Анджелес лейкерз».

Непогано виступає і «Юта джаз» українця Кирила Фесенка — колектив під керівництвом Джеррі Слоуна чотири рази виграв і двічі програв. Для нашого центрового нинішній сезон у НБА буде третім. Поки що в «товарняках» Фес у середньому проводить на майданчику 11,3 хвилини, набирає 4,8 очка, робить 2,3 підбирання та один блок–шот. У недільному поєдинку проти «Шарлотт хорнетс» колишній черкащанин «настріляв» пристойні 11 пунктів. «Це дуже важливий сезон для мене, адже фактично вирішуватиметься моя кар’єра в НБА», — розмірковує про майбутній чемпіонат Кирило.

Повільний біг «вовків»

А от «Міннесота тімбервулвз» Олексія Печерова наразі показує один із найгірших передсезонних результатів — одна перемога та чотири поразки. Досвідчений тренер «вовків» Курт Рембіс відводить уродженцю Донецька чимало ігрового часу. У трьох матчах наш центровий був у грі в середньому 19,7 хвилини, закидав 7,7 очка та робив 3,3 підбирання. Цей показник вищий за кар’єрну статистику Печа, та й від колег по команді, яка відверто не виблискує зірками, українець не набагато відстає. У суботу Олексій зіграв 19 хвилин проти «Мілуокі бакс» (87:101), набрав сім очок та зробив дев’ять підбирань.

А поки всі в очікуванні офіційного початку чемпіонату, керівництво асоціації знову внесло зміну до правил. Відтепер, віддаючи передачу, гравець може робити два кроки замість одного, як було раніше. Нововведення має зменшити кількість зупинок гри та підвищити видовищність матчів.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

На завтрашньому засіданні президії ФБУ чоловіча збірна України офіційно може залишитись без головного тренера. Передбачається, що функціонери розглянуть заяву про відставку Валентина Мельничука, на якій він наполягав ще з кінця серпня. Саме тоді національна команда зберегла прописку в еліті європейського баскетболу. 69–річний фахівець, який мотивував бажання залишити посаду проблемами зі здоров’ям, місяць тому вже очолив клуб другого португальського дивізіону «Пенафіель». Поки що його нова команда тричі програла й лише одного разу перемогла.

* * *

Кубок суперліги. Група В. «Одеса» — «Дніпро» — 84:81 (Дегроат (19) — Кроу (21)).