На кому шапка горить?

13.10.2009

Під гучні обіцянки лідерів Партії регіонів не допустити фальсифікацій на президентських виборах функціонери «синіх» на місцях самі активно готуються сфальшувати результати волевиявлення на підвладних їм територіях. Принаймні жодного іншого більш–менш логічного пояснення рішенню Луганської обласної ради про «нарізку» виборчих округів ніхто не вигадав.

Чергова сесія облради ухвалила рішення, в якому пропонує «Центральній виборчій комісії України утворити територіальні виборчі округи по виборах Президента України в Луганській області згідно з додатком». У додатку перераховані 12 округів із зазначенням у межах кожного адміністративних територій, а також населених пунктів, де найдоцільніше розмістити територіальні окружні комісії. Порівняно з подібними документами минулих виборчих кампаній, додаток містить три зміни. Для тих, хто розуміється на політичній ситуації в регіоні, — просто кричущі.

Обласна рада, в якій зі 120 депутатів 100 — «регіонали», хоче «всього лише» перенести центри округів: із Луганська до Краснодона у 108–му, з Сіверськодонецька до Рубіжного у 113–му і в 114–му — зі Станиці Луганської до іншого райцентру, Біловодська.

Найсмішніша історія — зі 108–м округом. Свого часу луганські «кучмісти» спеціально утворили доволі дику його конфігурацію, аби не допустити обрання до Верховної Ради одного вельми неприємного їм депутата Валерія Коломойцева. Коломойцев мав популярність у Луганську, отож йому й вирішили протиставити одного з краснодонських «авторитетів». І от тепер цей округ знову «модернізують» під поточну політичну проблему. Очевидно, що в обласному центрі можливостей для контролю за виборчим процесом набагато більше, ніж у провінції. Крім того, Краснодон — це вотчина Ріната Ахметова, який саме напередодні минулих виборів приватизував вугільне об’єднання «Краснодонвугілля», головного роботодавця в місті.

Із Сіверськодонецьком усе має бути зрозумілим: тамтешній мер Володимир Грицишин остаточно побив горщики із луганським «начальством», після того як рішуче виступив проти проведення другого «ПІСУАРного» з’їзду у знаменитому Льодовому палаці. І, попри шалену кампанію з його дискредитації в обласних ЗМІ, впевнено продовжує контролювати своє місто. Отже, рішення облради — це ще й непряме підтвердження того, що «регіонали» визнали свою локальну поразку.

Що ж стосується округу №114, тут можна зазначити ось яку особливість. Станиця Луганська — райцентр, найближчий до Луганська, сюди навіть «маршруткою» можна дістатися з обласного центру за півгодини, а отже, суттєвих проблем із доставкою спостерігачів, преси тощо для опозиційних організацій не буде. А до Біловодська — близько сотні кілометрів. До того ж місцеві «регіонали» примудрилися пересваритися між собою з питання контролю над Станично–Луганською селищною радою. Тож «вожді» намагаються, від гріха подалі, перемістити центр ТВО в сумирний Біловодськ.

Словом, на вільне волевиявлення своїх земляків нинішній луганський «бомонд» покластися не готовий. Тепер рішення — за ЦВК.