Розпродаж «вічних цінностей»

Розпродаж «вічних цінностей»

На кількох останніх економічних самітах, що відбулися у нашій країні у вересні—на початку жовтня, офіційно чомусь не згадували про одну дуже відому річницю. Хоча правильніше, мабуть, буде назвати її роковинами. Втім, саме на цю тему бізнесмени й аналітики охоче спілкувалися в кулуарах. Так, 15 вересня 2008 року працівники четвертого за розмірами американського банку «Леман Бразерс» почали пакувати в офісах особисті речі — банк оголосив про банкрутство. Минуло зовсім небагато часу, і державний «Банк оф Амеріка» поглинув ключову інвестиційну фінустанову нового континенту «Мерріл Лінч» — і криза вже де–факто розпочала свою переможну ходу планетою, одразу ж помінявши правила гри в діловому світі.

Нині аналітики, хоча й не поспішають заявляти, що падіння сягнуло дна, але констатують практично докризове зростання деяких секторів світової економіки. Скажімо, у кількох країнах — Франції, Ізраїлі, США — дорожчає нерухомість! Подекуди суттєво. Французи навіть, аби не допустити ймовірного стрибка цін, оголосили про значне збільшення обсягів новобудов. Хоча саме падіння цін на нерухомість у США, як відомо, зіграло роль спускового механізму кризових явищ.

Побиття долара

Побиття долара

Піраміда почала валитися, тільки–но найбільші біржі розпочали свою роботу. Європейська валюта «набрала ваги» щодо долара на 0,7%, швейцарський франк — на 0,8%. Найбільше подорожчали новозеландський та австралійський долари — відповідно на 1,2 і 1,3 відсотка. Зросла також японська єна, а зовсім вже непохитним у цій «м’ясорубці» залишився хіба що британський фунт.

Всі статті рубрики