Сусіди, давайте жити дружно!

01.10.2009
Сусіди, давайте жити дружно!

Ось такі діти керують підводами на центральній вулиці села. (Фото автора.)

Два роки тому «Україна молода» вже писала про складну криміногенну ситуацію, яка склалася в найбільшому селі Перечинського району на Закарпатті (див. номер за 7 грудня 2007 р.). Незаконні вирубування лісу тут сягнули катастрофічних розмірів. Після нашої публікації прокуратура зафіксувала їх на сотні тисяч гривень. Майже всі вони, як свідчать протоколи про затримання, здійснені волохами — мешканцями села, які живуть табором, мов цигани. До речі, волохи і цигани складають третину села. Селянам жити з такими сусідами вкрай важко...

Ні цигани, ні волохи городину не садять. Але їсти хочуть. Тому крадіжки з селянських полів і нив — звичне в Порошкові явище. Увечері, коли люди сходяться додому, таборяни на конях і возах вирушають «на промисли» до віддалених сільських городів. А вранці порошківці спостерігають чергову втрату урожаю, вирощеного важкою працею. Обурення селян сягає вже критичної межі.

«Україна молода» писала про гостру необхідність створення в Порошкові відділення міліції, як це було за Австро–Угорщини та Чехословацької Республіки. Тоді в центрі села розміщувалося жандармське управління з казармою на 12 осіб. Але, схоже, Управління МВС у Закарпатській області прочитало нашу статтю з точністю до навпаки. Адже за ці два роки криміногенна ситуація в Порошкові не тільки не покращилася, а й значно погіршилася. А на запитання про дільничного місцеві жителі тільки знизують плечима: «Не знаємо такого...»

Тільки за цей рік практично в центрі села здійснено серію крадіжок. Та ще й яких! Обікрадено Будинок культури, пункт цивільної оборони, кав’ярню «Фест», магазин «Ксеня». А пошту обікрали навіть двічі! Все свідчить, що злодії свої, домашні. Натомість «славна» перечинська міліція не може розкрити хоча б один зі злочинів. Не може чи не хоче?

Люди перестають вірити у здатність міліції їх захистити і говорять про корупційну схему, яка існує між волоським табором, місцевою владою та правоохоронними органами. Адже всі злочини чомусь сходять волохам із рук.

У центрі села підлітки ганяють підводи коней, створюючи аварійні ситуації. Нещодавно волоський віз наїхав на авто вчителів Порошківської школи та серйозно травмував пішохода. І знову міліція умила руки. Мовляв, нічого особливого. Якщо маєте претензії, звертайтеся до суду.

Бездіяльність міліції призводить до того, що порошківці вже ладні самі взяти охорону села у свої руки, зініціювавши створення першої в Перечинському районі народної дружини. Але й ця ініціатива чомусь під різними приводами гальмується. Чи не тому, що дійова народна дружина явно буде комусь заважати, в тому числі й «правопохоронним» органам?

А тим часом двічі обікрадену пошту переселили в приміщення сільської ради — у кімнату міліції. Вельми символічно! Бо й справді, для чого Порошкову міліція, якщо тут повноправними господарями є злодії?

 

ДОВІДКА «УМ»

Волохи — доволі таємнича етнічна група, її представників мешкає на Закарпатті не більше п’яти тисяч осіб. Стиль життя у них схожий на циганський, тому волохів ще називають «білі цигани», єдина відмінність — світліші шкірою та говорять інакше (діалект румунської). Волохів і ромів у Порошкові мешкає до1400 осіб, тобто третина населення села. Через специфічний стиль життя волохи рідко доживають до пенсійного віку, багато волоських дітей помирає у віці до року. При цьому у 2007 році до першого класу пішло вдвічі більше волохів і ромів, ніж українців. А на сто новонароджених у селі припадає лише 30 українців.