Червоній — тричі Герой

29.09.2009

Звернення до Президента Віктора Ющенка з проханням посмертно присвоїти екс–голові Рівненської облдержадміністрації, депутатові Верховної Ради чотирьох скликань Василю Червонію звання Героя України ухвалили депутати Рівненської обласної ради. Проект, запропонований фракцією Української народної партії, яку раніше очолював Червоній, минулої п’ятниці підтримав 41 депутат із 64 присутніх. Такої кількості голосів мінімально вистачило для прийняття рішення.

У зверненні стверджується, що за останні 20 років Червоній проявив себе видатним громадським, політичним та церковним діячем, непохитним борцем за незалежність України. «Здобутки Василя Червонія, поза будь–яким сумнівом, мають велике значення для утвердження української державності, а його самовіддача та жертовне життя завжди будуть слугувати прикладом для майбутніх поколінь українців», — зазначається у зверненні депутатів облради до Президента.

Це вже третє звернення про посмертне відзначення заслуг Василя Червонія. Перше клопотання про присвоєння лідерові місцевої УНП звання Героя України — з ініціативи громадськості, озвученої на похоронах, — підписали кілька нинішніх та колишніх народних депутатів, відомі громадські діячі. Із наступним проханням до Віктора Ющенка звернулася Українська народна партія, а її лідер Юрій Костенко побував навіть на аудієнції з Президентом.

Нагадаємо, 4 липня керівник фракції УНП у Рівненській обласній раді, лідер місцевого козацтва Василь Червоній трагічно загинув від удару блискавки на риболовлі. У регіоні він відомий як радикал із неоднозначною репутацією, а Московська церква — точніше, російська пропаганда — вважає удар блискавки «знаком Божим».