Відкриття з розгромом

29.09.2009
Відкриття з розгромом

У матчі проти «Зорі» динамівець Тіберіу Гіоане відзначився ефектним голом та кількома змарнованими нагодами. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Що не тур — то нове досягнення: лише минулої середи гру між «Металістом» та «Шахтарем» прийшло подивитися 37 тисяч глядачів, а вже позавчора матч за участю «гірників» поставив нову планку вболівальницької відвідуваності українських стадіонів цього сезону. Перший поєдинок команди Мірчі Луческу на новенькій «Донбас–Арені» зібрав майже 43 тисячі любителів футболу. Для порівняння — аудиторія решти матчів туру лише незначно перевершила донецьку.

 

Вдала зміна житлоплощі

Майже місяць минув із моменту урочистого відкриття суперсучасного стадіону в Донецьку, але тільки тепер «Шахтар» повноцінно переїхав до нової оселі. Відзначили це феєрично, декласувавши київську «Оболонь». Після перемоги «кротів» вітав салют над стадіоном.

На трибунах, слід відзначити, аншлагу не було — порожні місця лишалися насамперед у центральних, найдорожчих, секторах. Глядачам роздавали помаранчеві надувні кульки, багато з яких упродовж першого тайму потрапили на газон і скидалися на додаткові м’ячі в грі.

Мірча Луческу знову скомплектував середню лінію із бразильського легіону. І такий хід виявився вдалим: троє з чотирьох «чарівників м’яча» того вечора забивали. А от Костянтин Кравченко, який так вдало провів кілька останніх турів чемпіонату, поєдинок проти «пивоварів» пропускав через травму. Також відзначимо перший гол у чемпіонаті за «Шахтар» Василя Кобіна, який продовжує виправдовувати надії тренера.

«Це дуже добре, що на новій арені ми почали з великої перемоги. Якщо трибуни будуть і надалі так заповнюватись, це буде великим стимулом для моїх гравців», — сказав Луческу. Уже цього четверга румунський спеціаліст може сподіватися на не меншу аудиторію: його підопічні зіграють проти сербського «Партизана» в рамках Ліги Європи.

А подумки — в Іспанії...

Гра між «Динамо» та «Зорею» в п’ятницю відкривала восьмий тур чемпіонату. Уже сьогодні кияни вийдуть на поле стадіону «Камп Ноу», тому Валерій Газзаєв, як спочатку здавалося, на матч із «Зорею» мав би «розбавити» склад найближчими резервістами, аби поберегти лідерів від травм. Росіянин цього не зробив і ледь не поплатився за таке рішення. У середині першого тайму Андрій Шевченко в боротьбі з луганчанином Тарасом Дураєм отримав розсічення під оком і з залитим кров’ю обличчям залишив поле. Шеві наклали на рану шість швів. Однак форвард таки вийде на поле в Барселоні, де 12 років тому відзначився трьома забитими м’ячами. Цікаво, що саме сьогодні Андрій святкує свій 33–й день народження, а з нинішнього складу «Динамо» лише він та Олександр Шовковський були учасниками тієї феєричної звитяги над каталонцями.

Стосовно поєдинку проти «Зорі», якою вперше керував новий головний тренер Юрій Коваль, то тотальна перевага господарів перетворилась на переконливу перемогу, хоча й було видно, що динамівці не форсують подій. Упевнено діяв у воротах гостей ветеран Ігор Шуховцев, однак і він був безсилий проти чудового удару в падінні «ножицями» Тіберіу Гіоане, котрий подвоїв рахунок після вдалого навісу з правого флангу Романа Єременка.

Під кінець гри київський фін сфолив у власному штрафному майданчику, але вихованець динамівського футболу Вадим Мілько пробив несильно та майже в руки Станіславові Богушу. Це, до речі, вже третій 11–метровий у ворота «Динамо» в цьому сезоні, що саме по собі вже є незвичною подією.

«Ми перемогли, а ще створили чимало гольових моментів, які мали реалізовувати. Власне, тут більше й додати нічого», — Валерій Газзаєв на той момент більше переймався здоров’ям Шевченка, аніж розмовою з пресою. Але встиг повідомити, що Тарас Михалик та Артем Кравець уже тренуються в загальній групі. Ситуація з травмованими в складі чемпіонів потроху налагоджується: врахуйте й вихід на поле Олександра Алієва, який щойно став батьком і відіграв проти луганчан останні 10 хвилин.

Про користь експериментів

«Досить експериментувати — болото першої ліги поруч», — банер такого змісту вивісили на трибунах уболівальники запорізького «Металурга» на матчі проти «Арсеналу». Зрозуміти їхні почуття можна: команда, яка минулого сезону змагалася за місце в єврокубках, зараз теліпається в нижній частині турнірної таблиці. Хоча перемогу в цій грі господарям принесли саме наслідки експериментів.

Виграти мали шанс обидва опоненти, які створили чимало гострих моментів. До перерви вони відзначились по одному разу, причому «канонір» Йонуц Мазілу зробив це втретє в сезоні. Друга ж половина створювала враження, що одинички на табло залишаться незмінними. Але виручили згадані «експерименти»: в. о. головного тренера «Металурга» Володимир Ходус довіряє молоді, яка й оформила перемогу. На останній доданій арбітром хвилині навіс 18–річного захисника Сергія Кривцова знайшов 17–річного нападника Артура Каськова, і той забив свій другий м’яч у сезоні, скориставшись помилкою Богдана Шершуна (захисник гостей послизнувся на мокрому від дощу полі).

«У нас попереду дуже складний календар, будемо думати, як боротися проти «Динамо» й «Таврії», — каже наставник «канонірів» Олек­сандр Заваров, розмірковуючи, чому його хлопці випустили очки в непоганих поєдинках проти «Шахтаря» й «Металурга».

З інших результатів туру відзначимо перше очко, здобуте Андрієм Балем на посаді головного тренера одеського «Чорноморця» в матчі проти «Карпат». Львів’яни, до речі, досі так і не перемагали в Одесі.

Дніпропетровський «Дніпро» натомість хоч і відстає за результативністю від інших лідерів чемпіонату, та поки має «найсухішу» оборону. В Ужгороді перемогу «дніпрянам» забезпечив Володимир Гоменюк, на рахунку якого вже три взяття воріт суперників у сезоні.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 8–й тур

«Динамо» — «Зоря» — 2:0

Голи: Мілевський, 22 (пен.); Гіоане, 71

Нереалізоване пенальті: Мілько, 90 («З»)

12 700 глядачів

«Кривбас» — «Металург» (Д) — 0:1

Гол: Мхітарян, 62

1 300 глядачів

«Закарпаття» — «Дніпро» — 0:2

Голи: Гоменюк, 42, 60

2 200 глядачів

«Металург» (З) — «Арсенал» — 2:1

Голи: Аржанов, 7; Каськов, 90 — Мазілу, 43

4 000 глядачів

«Чорноморець» — «Карпати» — 1:1

Голи: Шандрук, 79 — Федецький, 78

4 600 глядачів

«Шахтар» — «Оболонь» — 4:0

Голи: Жадсон, 18 (пен.); Ілсіньйо, 35; Кобін, 84; Вілліан, 88

42 800 глядачів

«Іллічівець» — «Ворскла» — 0:0

7 500 глядачів

«Таврія» — «Металіст» — 0:0

14 000 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Динамо» 8 7 1 0 25–5 22

2. «Шахтар» 8 6 2 0 22–6 20

3. «Дніпро» 8 5 2 1 10–2 17

4. «Таврія» 8 4 3 1 10–10 15

5. «Іллічівець» 8 4 2 2 10–8 14

6. «Металіст» 8 4 2 2 9–5 14

7. «Карпати» 8 3 3 2 14–8 12

8. «Металург» (Д) 8 3 3 2 12–10 12

9. «Арсенал» 8 2 3 3 12–11 9

10. «Оболонь» 8 3 0 5 6–16 9

11. «Ворскла» 8 1 5 2 7–7 8

12. «Металург» (З) 8 2 1 5 7–15 7

13. «Зоря» 8 2 1 5 6–14 7

14. «Закарпаття» 8 2 0 6 5–15 6

15. «Чорноморець» 8 1 1 6 7–17 4

16. «Кривбас» 8 0 1 7 5–17 1

Бомбардири: Гусєв, Мілевський («Динамо») — 5, Ярмоленко («Динамо»), Танаса («Металург» (Д)), Селезньов («Дніпро»), Худоб’як («Карпати»), Жадсон, К. Кравченко («Шахтар») — 4...

* * *

Перша ліга. Матчі 12–го туру. «Зірка» — «Кримтеплиця» — 2:1 (Поліщук, 14; Давидов, 77 — Симончук, 4), «Нива» — «Нафтовик» — 0:4 (Саванчук, 15, 35, 41; Грачов, 60; нереалізоване пенальті: Подробаха, 82 («Н»)), «Десна» — «Волинь» — 2:1 (Войнаровський, 8; Грибанов, 90+3 — Карковський, 15), «Львів» — «Харків» — 2:1 (Мандзюк, 33; Г. Баранець, 39 — Жеребцов, 7), «Севастополь» — «Фенікс» — 3:1 (Гололобов, 10; Плешаков, 20; Шевчук, 22 — Шахов, 81), «Енергетик» — «Дністер» — 2:1 (Міліщук, 5; Лазарик, 69 — Мочуляк, 50).

Лідери після 11 матчів: «Севастополь» — 29 (12 матчів), «Геліос» — 24, «Львів», «Волинь» — 20, «Кримтеплиця» — 18 (10), «Десна» — 18, «Зірка», «Енергетик» — 17 (12).

Бомбардири: Жабокрицький («Севастополь») — 6, Шевчук («Севастополь»), Корольков («Фенікс»), Рибалка («Динамо–2») — 5...

 

ПІЙМАЛИСЯ!

Одразу двох футболістів із клубів прем’єр–ліги минулого тижня спіймали на вживанні допінгу. Ідеться про Олександра Данилова з «Арсеналу» та Антона Шендрика із «Закарпаття». Допінг–проби взяли в гравців ще в серпні, а зараз вони підтвердились остаточно.

Щоправда, самі винуватці заперечили, що вживали допінг навмисно. Данилов при лікуванні травми використовував препарат, який прописав йому лікар клубу. Тож саме лікаря «канонірів» дискваліфікували на дев’ять місяців, а сам футболіст відбувся попередженням.

Закарпатцеві Шендрику пощастило менше: він нібито лікувався поза межами свого клубу, де й наковтався «коліс». Тепер хлопець місяць не матиме права виступати в чемпіонаті України, а медики «Закарпаття» отримали грошові штрафи.

Нагадаємо, що влітку схожа оказія трапилася із півзахисником «Металіста» Валентином Слюсаром, якого дискваліфікували на два місяці за ненавмисне вживання заборонених препаратів.