Недружнє сусідство

23.09.2009

Україна дружить зі Сполученими Штатами Америки, не може пишатися нинішнім рівнем відносин із Росією та не має іншої альтернативи, окрім як стати членом системи колективної європейської безпеки. На цьому Віктор Ющенко наголосив у своєму виступі на Раді зовнішніх відносин ООН у Нью–Йорку, де він перебуває з робочим візитом з нагоди відкриття 64–ї сесії Генасамблеї Організації Об’єднаних Націй. «Членство в НАТО й українська незалежність — це майже слова–синоніми», — заявив Президент. Водночас Ющенко запевнив, що інтеграція України в НАТО «не буде використана для погрози третім країнам і не становитиме загрози кому–небудь».

В. Ю. нагадав, що, згідно з Конституцією, на українській території не може бути розміщена жодна військова база іншої держави. У тому числі й Росії, яка, висловив сподівання Ющенко, у травні 2017–го виконає зобов’язання й виведе з Криму свій Чорноморський флот. За словами глави держави, перебування ЧФ РФ на території України породжує низку проблем — зокрема, йдеться про питання щодо земельних ділянок, нерухомості, використання радіочастот, берегової навігації тощо. «Ми хочемо нормальної політичної та дипломатичної розмови з даних питань», — зауважив
В. Ю. Заяви деяких політиків про те, ніби Севастополь є російським містом, Президент назвав «незаконними» й такими, що «принижують чиюсь незалежність, територіальну цілісність».

У своєму виступі Ющенко визнав, що українсько–російські взаємини на даному етапі не є такими, якими можна було б пишатися. «Сусіди повинні мати набагато кращі відносини і вміти вирішувати навіть успадковані складні питання», — зазначив В. Ю, висловивши сподівання, що «прийде час, коли російська сторона знайде сили, мудрість і можливість вітати такі (кращі) відносини».

Натомість відносини зі США Президент розцінив як «стратегічні, відносини друзів, великих друзів», що «абсолютно відкрито» говорять про ті питання, які їх турбують.

 

АКЦЕНТ

Віктор Ющенко впевнений, що зовнішній фактор не може вплинути на перебіг президентської кампанії в Україні. Виступаючи перед членами Ради зовнішніх відносин глава Української держави наголосив: «Вибори Президента України — це суверенне право українського народу. Це суверенне право, і ніякого тиску — ні інформаційного, ні політичного, ні дипломатичного — ми б не хотіли мати ні від кого». Водночас В. Ю. зауважив, що в Україні існує «п’ята колона» — політики, які дотримуються на це іншої точки зору в обмін на фінансову та інформаційну підтримку з боку Росії. «Я цього не приймаю ні як громадянин, ні як Президент, — наголосив Ющенко. — Вирішувати, хто буде Президентом України, в січні 2010 року будуть не за межами України — відповідь на це питання дадуть 46 мільйонів українців».