Хліба, видовищ... і змін до Конституції!

19.09.2009
Хліба, видовищ... і змін до Конституції!

Кого привітає квітами Банкова? (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Більшість українців переконані, що для наведення порядку в державі треба вносити зміни до Конституції. Такої думки притримуються майже три чверті українців — 65,4 відсотка, свідчать результати опитування Національного інституту стратегічних досліджень. Ще 16% вважають, що порядок можна навести і без переписування Основного закону, а 18,6 — не визначилися з відповіддю. «Ключовий підсумок опитування — громадяни вважають, що зміни до Конституції необхідні», — зазначив у коментарі «УМ» директор НІСД Юрій Рубан.

 

Парламентський устрій — не досконалий

Опитування проводилося 8 — 12 вересня. Опитано 2010 респондентів; похибка вибірки становить 2,2%. Дослідження проводилося з метою оцінки ставлення громадян до проекту Конституції, запропонованого Президентом України. Нагадаємо, Віктор Ющенко, видавши указ про всенародне обговорення проекту Конституції, доручив Національному інституту стратегічних досліджень вивчити думку громадськості з приводу його ініціатив.

Із проектом Ющенка «добре ознайомлений» майже кожен десятий українець — 9,9%. До речі, цей показник — досить високий. Більшість — 43,1% — чули про існування проекту, але не ознайомлені з текстом. 34,7% — нічого не знають про проект. А ще 12,3% були категоричними: «Мене це не цікавить». Проект Конституції, презентований Президентом, готові підтримати 16,5% опитаних. Цікаво, що кількість прихильників проекту виявилася за число людей, які ознайомилися з ним. Ще 35,1% респондентів заявили, що не підтримали б проект, а 48,4 відсотка — важко відповісти.

Що ж до конкретних пунктів Конституції, то скасування депутатської недоторканності — підтримують 84,2 відсотка опитаних, скорочення кількості депутатів — 75,7%, «відкриті списки» на парламентських виборах — 67,7%. Юрій Рубан каже, що такі результати — очікувані. «Ми ж бачимо, як працює Верховна Рада. Суспільство не задоволене роботою парламенту. Тому тези про скасування недоторканності, скорочення депутатського корпусу і виборів за «відкритими списками» зустрічають повну підтримку», — сказав директор НІСД у коментарі «УМ».

Утім в анкеті для респондентів не було ще одного важливого питання з цієї ж парламентської «опери» — про запровадження двох палат. Юрій Рубан зазначив, що це питання НІСД обов’язково внесе до анкет, але пізніше. «Ми не поспішали, бо із положеннями проекту ознайомлений невеликий відсоток українців. Ми поставимо це питання пізніше, коли проект пройде перші фази обговорення», — пояснив експерт.

Рейтинг Ющенка виріс до семи відсотків

Ще один цікавий сегмент опитування — президентські рейтинги. Лідером електоральних симпатій залишається голова Партії регіонів Віктор Янукович — якби вибори відбулися найближчої неділі, за нього проголосувало б 21,3% опитаних. Навпроти імені Юлії Тимошенко поставили б галочку 14% респондентів. Рейтинги цих політиків, за даними останніх опитувань НІСД, не дуже змінилися. А от Арсеній Яценюк порівняно із червнем трохи «здав»: якщо влітку він мав 12,1% підтримки, то тепер — рівно на 2% менше (щоправда, в березні мав іще менше — 8%). Далі розташувався Віктор Ющенко — 7,1%. Порівняно з червнем рейтинг Президента виріс на 1% (нагадаємо, ще в березні за нинішнього Президента погоджувалися голосувати 2,9%).

«Якщо загалом, то відбувається певна стагнація рейтингів ключових політиків, — коментує Юрій Рубан. — Всі політики уже ведуть активну виборчу кампанію, хоча до офіційного старту ще багато часу. А виборці втомилися від беззмістовних політтехнологій. Віктор Ющенко не включився в цю кампанію: він не займається агітацією, а пропонує механізми вирішення проблем. Думаю, саме з цим пов’язане зростання рейтингу».

Що ж до інших кандидатів, то рейтинг Володимира Литвина у зв’язку з непрацюючим парламентом прогнозовано «просів»: 4,3% у вересні проти 6,9% у червні. За голову Компартії Петра Симоненка проголосувало би 4%, за лідера «Свободи» Олега Тягнибока — 2,9%, за Олександра Мороза — 1,6%.

Іще 17,6% проголосували б проти всіх, а для 14% — «важко відповісти».