Хурсенка ще почуємо

17.09.2009

Волиняни ще й досі не опам’яталися від цієї втрати. Смерть 8 вересня відомого виконавця та автора популярних пісень В’ячеслава Хурсенка була як відро холодної води на голови всіх, хто знав і любив його.

Волинський хлопець із гітарою належав до тих співаків, які не потребують реклами і постійного миготіння на телеекранах. Його пісні — не для ширвжитку, а для свого, ним же обраного глядача. Тому багато хто навіть у Луцьку не знав, чим живе нині 42–річний співак. Останні п’ять років він хворів на важку форму цукрового діабету. 8 вересня він приїхав до Луцька після виснажливих виступів на концертах на Сході України. І обіцяв дружині нарешті зайнятися своїм здоров’ям. Він поїхав із товаришем рибалити на ставки поблизу Луцька. Друг навіть не бачив, коли Славкові стало зле і як він упав у воду, бо сидів на віддалі. Кажуть, експертиза встановила, що Хурсенко падав у воду вже мертвим, бо у легенях не було води.

Співака поховали на кладовищі одного з прилуцьких сіл, звідки родом його дружина. В останню путь колеги та прихильники таланту прово­джали його оплесками. Втрату В’ячеслава Хурсенка українське мистецтво відчує тільки з роками. У цьому переконані його друзі, соратники з ансамблю «Світязь» Анатолій Говорадло та Дмитро Гершензон, з якими він та вже покійний виконавець Олексій Онишко у далеких 90–х організовували першу в Луцьку студію звукозапису «Олекса». Хурсенко відійшов у вічність без будь–яких звань та регалій, бо навіть звання заслуженого артиста в україн­ської влади він не заслужив, а купувати, як дехто, не хотів. На переконання друзів, найвище його звання — В’ячеслав Хурсенко. Всі, хто чув його пісні, написані за останні роки, були просто у захваті.

Віддати належне талановитому землякові вирішила луцька влада. Про це заявив міський голова Луцька Богдан Шиба. Він пообіцяв, що за кілька місяців побачить світ новий диск В’ячеслава Хурсенка, випущений за сприяння міської ради. Тут, у древньому Лучеську, Славко навчався колись у музичному училищі, тут розцвітав його талант співака й композитора...