Корона для Богоматері з трояндою

16.09.2009
Корона для Богоматері з трояндою

Матір Божа Святого Розарію.

Райцентр Чортків на Тернопільщині давно не бачив такого грандіозного духовного дійства, яким стала нещодавно коронація ікони Матері Божої Святого Розарію. Історія цього незвичайного вже своїм зображенням образу (на ньому Матір Божа тримає в руці троянду) непроста і цікава. Корені її сягають ще в XV століття, коли ікона зберігалася в містечку Островня неподалік білоруського Вітебська і була відома, як Островецька. У 1654 році, рятуючись від експансії російського православ’я, католики–домініканці перевезли ікону до Львова і встановили у храмі Святої Марії Магдалини. Саме там образ прославився тим, що впродовж десяти років біля нього чудесним чином зцілилися й одержали іншу Господню благодать майже сотня віруючих. Відтак польський король Ян Казимір подарував чудотворний образ домініканському костелу в Чорткові. Тут майже три століття ікона була у великій пошані серед парафіян.

Але після закінчення Другої світової війни, у зв’язку з остаточним встановленням на території Західної України агресивно атеїстичної радянської влади, святу реліквію було перевезено до Польщі і «законсервовано» аж до початку 80–х, коли Матір Божа Святого Розарію знову з’явилася перед очима віруючих у варшавському костелі Святого Яцека.

Для чортківського ж домініканського костелу було виготовлено точну копію ікони, яку ще називають Матір Божа Чортківська. І найбільше диво, мабуть, у тому, що в намоленому віруючими місці копія набула особливостей оригіналу — зцілює людей і рятує їх від різних нещасть. Тому й удостоїлася вона нещодавно ритуалу коронації — накладення спеціальних корон, освячених самим Папою Римським.

«Царице Святого Розарію, ти даєш нам троянду, перетворюєш терни наших страждань на квіти своєї допомоги!..» — йдеться у молитві до Матері Божої Святого Розарію. До речі, образи квітки і квітника — це лише символи. Насправді Розарій у католицькій вірі — це особлива молитовна методика, яку ще називають молитвою на вервиці (низці розташованих у певному порядку «намистин», які допомагають прочитати саме певну кількість молитов у визначеному порядку). Кажуть, що правильне і регулярне відмовляння Розарію відганяє від щиро віруючої людини будь–які злі сили і забезпечує надійний захист від них.