Генерал проти «губернатора»–3

16.09.2009

«Нещодавно мені зателефонував керівник служби міністра (внутрішніх справ), який запропонував, щоб я з начальником УМВС в області, керівниками УСБУ, прокуратури та апеляційного суду зібралися у вузькому колі з керівником МВС (Луценком). Аби ми в цьому вузькому колі за його присутності вияснили все між собою і вийшли на «нульовий варіант». Але я на такі компроміси йти не бажаю і не піду. Відтак уже в понеділок з’явився матеріал із фальшивими звинуваченнями на мою адресу в ефірі одного з телеканалів. Це є просто система цькування! На мою думку, це політичне замовлення», — каже глава Тернопільської облдержадміністрації Юрій Чижмарь, продовжуючи «мильну оперу» у стосунках із керівником обласної міліції, генерал–лейтенантом Віталієм Максимовим. Днями сторони обмінялися черговими ударами.

Нагадаємо, протистояння двох керівників почалося із виявлення правоохоронцями серйозних порушень у використанні коштів, виділених на ліквідацію минулорічної повені. Додали хмизу у вогонь скандальні березневі вибори до обласної ради, коли «губернатор» звинуватив генерала у самоусуненні від забезпечення правопорядку на дільницях. Потім міліціонери звинуватили Чижмаря у зловживаннях із використанням для службових цілей незареєстрованого авто «Мерседес–Бенц», а обласний голова надіслав керівництву МВС України листа із гострою критикою роботи начальника обласної міліції. Начебто з його ж подачі було обрізане бюджетне фінансування обласної міліції. Натомість УБЕЗівці інкримінували працівникам облдержадміністрації привласнення державного майна на суму майже 100 тис. грн. (справу щодо «авто господарки» вже передано до суду ).

І от правоохоронці оприлюднили новий «автокомпромат» на голову обладміністрації. У результаті перевірки використання другої службової машини Чижмаря — «Фольксваген Туарег» — вони підрахували, що для використання такої кількості пального, як зазначено в документації, вона б мала щодня проїжджати 2150 км, рухаючись зі швидкістю 90 км/год усі 24 години на добу. Як повідомили «УМ» у Центрі громадських зв’язків облуправління МВС, за цим фактом ведеться досудове слідство.

У відповідь Юрій Чижмарь звернувся до прокуратури з проханням перевірити законність перебування на посаді начальника обласної ДАІ Олега Кав’юка у зв’язку з невідповідністю наявного у нього звання передбаченому на цій посаді. Також голова Тернопільської облдержадміністрації пропонує прокуратурі перевірити «існуючу в управлінні МВС практику присвоєння спеціальних офіцерських звань, особливо тим особам, які не проходили строкової військової служби в лавах Збройних сил України».

На своє виправдання щодо «Туарега» Чижмарь каже: «На автобазі облради списували велику кількість бензину на автомобілі перших керівників, бо були впевнені, що ці машини ніхто ніколи не перевірятиме. Після того, як мені доповіли про борги по автотранспортному підприємству, я сам направив у прокуратуру відповідні матеріали, на основі яких і була порушена кримінальна справа». Схоже пояснення керівник ОДА давав журналістам і щодо скандальної історії із своїм незареєстрованим службовим «Мерседесом», який, до речі, досі стоїть на штрафмайданчику. Всі ж наїзди з боку правоохоронців Чижмарь вважає реакцією на викриття ним правопорушень у роботі обласної міліції.

Непохитну позицію займає і Віталій Максимов. Він також аргументовано відкидає кожне звинувачення Чижмаря на адресу обласної міліції. Генерал–лейтенант каже, що очолюване ним відомство посідає перші місця в державі, і це підтвердила недавня ретельна службова перевірка з МВС. «При цьому Тернопільщина — єдина область у державі, де з обласної програми на міліцію цього року не виділено жодної копійки, — обурюється Максимов. — Зате наради в облдержадміністрації починаються з того, яка «компра» є на міліцію. Такі заяви, які робить керівник області, безпідставні. Слова про те, що МВС — це «військове озброєне угруповання, яке може сьогодні навіть чинити спротив», або «система виходить з–під контролю держави», — надто серйозні звинувачення. Якщо в голови Тернопільської ОДА є такі дані, то Служба безпеки України мала б порушити кримінальну справу і провести відповідне розслідування. Якщо ж ні, в чому я впевнений, — то чи не занадто велика відповідальність озвучувати таке?»

«Я розумію, що «губернатор» хотів би мати кишенькового керівника обласного управління міліції, який виконував би його незаконні вказівки і служив окремій політичній силі. Але такого не було, нема і не буде ніколи, допоки я буду начальником управління!» — каже Максимов.