Колія в народ

16.09.2009
Колія в народ

Віра Ульянченко каже, що поїздом і дешевше, і зручніше. (Фото автора.)

Найпопулярніші способи пересування серед наших політиків — поїздки автомобільним або авіаційним транспортом. Мало хто з державних діячів користується залізницею — наймасовішим транспортом в Україні. Тому запрошення поїхати на Хмельниччину із головою СП Вірою Ульянченко в поїзді було дуже оригінальним.

На світанку Віра Іванівна прибула на Київський залізничний вокзал. На пероні чекав «Подільський експрес» — швидкісний електропоїзд, який із Києва до Хмельницького іде чотири з половиною години.

«Востаннє я їздила електричкою в 2004 році, до речі, з Віктором Ющенком, — розповіла Віра Ульянченко. — Цього разу вибрала залізницю, бо дуже багато чула про комфортний електропоїзд і хотіла побачити в реальності. Крім того, це зручніше, ніж автомобілем: час у дорозі той самий, але є більше місця. Зрештою, це економія для секретаріату. У державі зараз економічна скрута, нам треба заощаджувати».

 

«Поїзд сподобався, будемо їздити ще»

Віра Іванівна зустріла журналістів, сидячи у вагоні біля вікна. Вона читала книжку «Медвин у вогні історії». «Мені подарували цю книжку під час поїздки Київщиною. У ній розповідається про історію селища, в якому в 1921 році відбулося велике повстання проти колективізації. У радянські часи ці події замовчували, а книжку вперше було видано в Нью–Йорку», — поділилася голова СП.

У вагоні було малолюдно. Пасажири навіть не підозрювали, що з ними їде голова секретаріату. Віра Іванівна взяла з собою невеликий почет — охоронця і помічників. Якби не поява журналістів у вагоні, ніщо не видало б у ній публічну особу.

«Я п’ять років проїздила студенткою в електричках, на кожних вихідних — додому в Бобровицю, до батьків», — пригадала Ульянченко.

На вокзалі в Хмельницькому голову СП зустріли представники місцевої влади. Серед людей виник ажіотаж: кого це зустрічають?

Віра Ульянченко розповіла, що їй сподобалася поїздка. «Якщо буде можливість їздити електричками, то будемо їздити ще», — сказала вона.

За кадрами вирішує система

Збори з приводу конституційних змін проводили в райцентрі Дунаївці. На нараду приїхав актив із половини області — представники місцевого самоврядування, люди з галузей освіти, культури, охорони здоров’я тощо. Біля будинку культури Віру Іванівну чекав колектив народної творчості, коровай із хлібом–сіллю. «І де та жінка, що має бути?» — перемовлялися дві бабусі неподалік.

«Губернатор» Хмельнич­чини Іван Гавчук у вступному слові відзначив, що політичні проблеми в державі породила конституційна реформа 2004 року. «Люди кажуть, що Президент нічого не робить, а я питаю: хіба Президент може? Хіба він впливає на звільнення міністрів, на економічну політику уряду? Реформа розбалансувала владу. А люди звикли вважати, що Президент відповідає за все», — зауважив Гавчук.

На думку «губернатора», проект Конституції, запропонований Ющенком, «хороший», особливо запровадження двопалатного парламенту, скасування депутатської недоторканності, збільшення повноважень місцевого самоврядування, проведення судової реформи.

Віра Ульянченко підтримала голову адміністрації. За її словами, перехід до парламентської республіки насправді не відбувся. «На жаль, те, що робиться у Верховній Раді, не має нічого спільного з парламентаризмом і цивілізованою політикою. Фактично — це базар, де є свої спекулянти, свій рекет», — каже голова СП. Вона додала, що в нинішній політичній кризі винна саме побудова стосунків між органами влади, а не персоналії. «Той конфлікт, який панує в державі, — це не конфлікт особисто Президента і Прем’єра. Треба міняти не особистості, а систему», — вважає пані Ульянченко.

Коли голова секретаріату заговорила про недоторканність і привілеї, якими користуються депутати, зал загудів. Вона відзначила, що проект Конституції передбачає скасування недоторканності, а також робить депутатів підзвітними виборцю. «Недоторканність — не явище, яке існує саме по собі, це система, яка обслуговує саму себе. Випадок у Голованівську, в якому брали участь депутат, прокурор району і керівник районної міліції, — це приклад такої піраміди», — заявила Віра Іванівна.

У своїй промові голова СП чимало говорила про проблеми місцевого самоврядування і проблеми місцевих бюджетів. У цих темах екс–«губернатор» Київщини мала повне розуміння з публікою.

«Позабирайте людей, яких напхав Балога!»

Натомість політика викликала більшість дискусій. Один з активістів сказав Вірі Іванівні, що одна з головних проблем влади — неякісна кадрова політика. «Позабирайте людей, яких напхав Балога, і все буде добре», — слова сивочолого промовця викликали овації публіки, вперше за всю нараду. Віра Іванівна визнала, що помилки були, але діяльність свого попередника не обговорювала. «Кадрове питання важливе, але головне — все–таки зміна системи», — переконана вона.

Відповідаючи на запитання, коли може йтися про ухвалення нової Конституції, Ульянченко сказала, що раніше сподівалася — до президентських виборів. «Але тепер головне завдання — до 1 грудня провести обговорення і після президентських виборів оголосити референдум про ухвалення нової Конституції», — розповіла про наміри Віра Ульянченко.