Вигравати можна й без льоду

16.09.2009
Вигравати можна й без льоду

Артем Гніденко (праворуч) бореться за шайбу навіть без ключки. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

Позавчора матчем проти «Гомеля» київський «Сокіл» відкрив новий хокейний сезон в Україні. Це був поєдинок уже 5–го туру чемпіонату Білорусі, куди після двох років у російській вищій лізі кияни повернулися до давніх знайомих. Тут нас прийняли з обіймами, адже саме українці разом із «сябрами» стояли біля витоків Східно–європейської хокейної ліги, яка п’ять років тому й трансформувалася у відкриту першість Білорусі.

 

Повернення додому — в жорстку конкуренцію

Влітку флагман українського хокею поповнився кількома досвідченими «збірниками». Після багатьох років у Росії повернулися додому воротар Костянтин Симчук, захисник Сергій Климентьєв і колишній енхаелівець, нападник Сергій Варламов. Центрфорвард Артем Гніденко провів три роки у «Вітебську», ставши минулого сезону найкращим бомбардиром команди, а Руслан Безщасний чимало пограв у Німеччині.

Утім регламент ВЧБ змушує наставників «Сокола» проводити ротацію, адже в заявці на гру з 20 польових гравців чотири місця відведено хокеїстам 1990 р. н. або молодшим. Хоча обов’язковою є присутність на лавці лише двох із них. Виходить, що грають тільки 16 «стариків», тож декому доводиться стежити за грою з трибуни. А ще ж залишаються в лазареті Гунько, Матвійчук і росіянин Аверкін, тож конкуренція за місце в основному складі очікується серйозна. Критерієм для потрапляння в заявку наставник «біло–синіх» Олександр Сеуканд називає лише якість гри в попередніх матчах.

Дорогі наші Бровари

Домашні зустрічі сезону 2009/2010 українська команда знову проводитиме в Броварах, на ковзанці торгово–розважального центру «Термінал». Якщо врахувати, що квиток тепер коштує не 25, як у минулому сезоні, а 35 гривень (плюс 8 грн. на дорогу), великого десанту зі столиці очікувати не доводиться. Позавчора на прем’єрний матч ВЧБ на трибунах, що можуть вмістити 1500 глядачів, зібралося всього 800.

Поєдинок зі срібним призером минулої білоруської першості, «Гомелем», вийшов бойовим і доволі рівним. Суперники зробили по 26 кидків по воротах один одного, отримавши від веселих і «щедрих» білоруських рефері аж по 20 хвилин вилучень. Дивно, але більшістю ніхто так і не скористався.

Як визнали потім і Сеуканд, і наставник гостей Олександр Андрієвський, долю трьох очок визначили вища майстерність і досвід гравців «Сокола». Одного разу найшвидшим на добиванні виявився 39–річний (!) Віталій Литвиненко (до речі, колишній нападник «Гомеля»), а згодом Юрій Дяченко замкнув простріл Романа Сальникова.

«Якщо чесно, то нам просто вдалися дві контратаки, при цьому в обороні ми зіграли надійно», — такий секрет успіху від Литвиненка. А Симчук записав до свого активу перший «сухий» матч у ВЧБ.

Серію з восьми домашніх поєдинків кияни продовжать двома зустрічами з латвійським «Динамо–Юніорс» у четвер і суботу. Щоправда, незрозумілим було, де «Сокіл» тренуватиметься, адже керівництво клубу не готове платити «Терміналу» високу орендну плату, яка, за неофіційною інформацією, становить 18 тисяч гривень за годину. «Це нонсенс, що єдиній українській команді ніде провести тренування», — сказав після триденного «простою» перед побаченням із «Гомелем» захисник Олександр Побєдоносцев.

 

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Білорусі. Екстраліга.
5–й тур. «Юність» — «Німан» — 5:3, «Хімволокно» — «Брест» — 6:0, «Керамін» — «Металург» — 2:1, «Вітебськ» — «Металургс» — 3:2 Б, «Шахтар» — «Шинник» — 8:2, «Хімік–СКА» — «Динамо–Юніорс» — 2:3 Б, «Сокіл» — «Гомель» — 2:0 (1:0, 1:0, 0:0; Литвиненко, 14; Дяченко, 35).

Лідери: «Шахтар», «Юність», «Сокіл» — 12, «Хімволокно» — 11, «Німан» — 9 (4 матчі), «Шинник» — 8...