Комп’ютер замість ґрат

10.09.2009
Комп’ютер замість ґрат

У Вінницькому приймальнику–розподільнику на вікнах уже немає грат. (Фото надане МВС.)

В уяві багатьох сучасні приймальники–розподільники для дітей (ПРД) малюються такими собі суворими закладами з міцними ґратами на вікнах, непривітними вихователями і загалом аскетичним облаштуванням «казенних квартир» для юних правопорушників. Насправді ж усе це — картинки з минулого. Адже нині МВС реалізує стратегію на доведення цих установ до цивілізованих норм з максимальним нівелюванням атрибутів карального змісту, що справляють на «важкого» підлітка лише гнітюче враження. Утім аби це сталося якнайшвидше, потрібні законодавчі зміни та фінансування.

 

За важкий злочин — 72 доби

Перш за все, потрібно узгодити вітчизняне законодавство щодо тримання дітей у приймальниках–розподільниках з вимогами Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Відповідний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поміщення дітей у приймальники–розподільники для дітей» було розроблено Міністерством юстиції спільно з Департаментом кримінальної міліції у справах дітей МВС й ухвалено урядом ще у травні. Утім нардепи не знайшли сил розглянути законопроект ще до парламентських канікул, тож залишається сподіватися, що Верховна Рада ухвалить його до кінця року.

Змінами, по–перше, пропонується утримувати дитину (віком від 11 до 14 років) у приймальнику 72 доби (а не 30 діб, як зараз) у тому разі, якщо вона скоїла тяжкий злочин, за який Кримінальним кодексом передбачене позбавлення волі на термін більше п’яти років і якщо є достатні підстави вважати, що дитина намагатиметься ухилитися від слідства й суду або продовжуватиме протиправну діяльність. Звісно, останню крапку ставитиме суд за поданням слідчого або органу дізнання за згодою прокурора.

По–друге, поміщення під­літка у ПРД законодавці обґрунтовують потребою проведення ефективної профілактичної роботи з дітьми, які перебувають у розшуку або залишилися без опіки та піклування. Малолітні вбивці мають зрозуміти, що коли їм виповниться 14 років, приймальником для них це не обійдеться — доведеться відбувати реальне покарання у колонії для неповнолітніх. Зрозуміло, що адаптація європейського досвіду до українських реалій передбачає й необхідність поступової відмови від жорстких принципів у роботі із неповнолітніми правопорушниками, визначаючи пріоритет на профілактиці. Ізолювати від суспільства можливо лише дітей, причетних до порушень закону. Тим більше, що служителі Феміди нерідко стають на бік підлітка й віддають його до рук батьків, опікунів або відправляють до інтернату.

Не кнутом, а пряником

У МВС відзначають, що останнім часом на вулицях таки поменшало бродяжок, бомжів й інших асоціальних елементів. Натомість у міліції є достатньо клопотів із неповнолітніми кримінальниками, декотрі з яких навіть вдаються до переховування, через що стають фігурантами оперативних справ категорії «Розшук» і після викриття обов’язково доставляються у ПРД. Утім міліція констатує: сьогодні діти значно рідше втікають зі шкіл–інтернатів. Цього вдалося досягти завдяки посиленій увазі, перш за все, «найважчій» категорії проблемних дітлахів та активному використанню у виховній царині неформальних підходів. А це й спортивні змагання, фестивалі, конкурси серед вихованців спецшкіл тощо. Приміром, у листопаді в Миколаєві відбудеться творчий фестиваль серед дітей, які проходять соціальну реабілітацію у спеціальних закладах.

«До кінця року всі приймальники–розподільники для дітей мають відповідати необхідним стандартам, — зазначає начальник Департаменту кримінальної міліції у справах дітей МВС Тетяна Бухтіарова. — У січні цього року ми підготовили план ремонтних і будівельних робіт загальним кошторисом 31 мільйон гривень. Адже більшість приймальників розташовані у доволі старих будівлях, і навряд чи в нинішніх умовах ми зможемо дозволити собі спорудити абсолютно нові — тому потрібно берегти те, що є».

За словами полковника міліції пані Бухтіарової, приймальники–розподільники потрібно комплектувати комп’ютерною технікою, побутовим приладдям. Багато чого вдається досягти завдяки благодійній допомозі. Приміром, 172 тисячі гривень благодійники надали Запорізькому приймальнику, 134 тисячі отримав Миколаївський. Понад 1,3 мільйона гривень витрачено на ремонт Одеського ПРД. Регулярно допомагає міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда — Україна». Минулого року вони перерахували у кожний приймальник–розподільник для дітей по 13 тисяч гривень на придбання засобів гігієни, шкільного приладдя тощо.

Серед найкращих приймальників–розподільників можна відзначити заклади у Сімферополі, Харкові й Дніп­ропетровську, в яких є «зелені кімнати» і каплички. З «важкими» дітьми тут на постійній основі працюють психологи. Але зразковим на сьогодні вважається Вінницький приймальник–розподільник для дітей, який повністю реконструювали відповідно до вимог сучасності. Зокрема, там немає ґрат, адже насправді це вже не так звана «дитяча в’язниця», а соціальний заклад для дітей певної категорії.

 

ДОВІДКА «УМ»

На території України функціонує 19 приймальників–розподільників для дітей, з яких Київський, Харківський, Сімферопольський і Одеський є транзитними (в них за Кишинівською угодою від 2002 року поміщають дітей із ближнього зарубіжжя). З початку 2009 року в зазначені установи було поміщено майже 500 дітей, з них 323 перебувало в розшуку. Найчастіше тимчасовими мешканцями транзитних ПРД стають неповнолітні гості з Росії, Білорусі, Азербайджану, Вірменії, Молдови, Грузії, Киргизстану, Казахстану, Туркменії, Таджикистану та Узбекистану.

 

ДО РЕЧІ

Прокуратура Києва вимагає поліпшення умов утримання дітей у приймальнику–розподільнику столичної міліції. Як повідомляє прес–служба столичної прокуратури, увечері 30 серпня звідси втекли п’ятеро дітей, яких згодом розшукала та повернула міліція. Інцидент стався внаслідок невиконання своїх обов’язків працівниками установи і засвідчує відсутність належних умов утримання неповнолітніх правопорушників та серйозні недоліки у підготовці персоналу для роботи з ними, переконані у прокуратурі. Крім цього, приймальник має незадовільний санітарно–технічний стан, а місця особистої гігієни потребують негайного ремонту. Страви для харчування дітей персонал готує з грубим порушенням санітарних норм та правил. У медичному кабінеті приймальника–розподільника зберігались прострочені ліки. Прокуратура внесла начальнику столичної міліції подання, в якому порушила питання про притягнення винних осіб до дисциплінарної відповідальності.