Опозиційна арифметика

21.08.2009

«Можна стверджувати, що парламент подолає президентське вето на новий закон про вибори Президента», — сказав учора на прес–конференції перший заступник Голови Верховної Ради, «регіонал» Олександр Лавринович. Віце–спікер спирається на оприлюднені рішення фракцій Партії регіонів та Блоку Тимошенко з приводу голосування. Лавринович зауважує, що зміни до виборчого законодавства готували депутати з різних політичних кіл, тому голосів для подолання (а потрібно — 300) має вистачити.

Перший заступник Голови ВР від імені «Регіонів» розкритикував «ветувальну» роботу Президента України, назвавши його рекордсменом за кількістю накладених вето. На думку Лавриновича, метою нинішнього вето є затягування виборчого процесу.

Найбільш високопоставлений нині представник опозиції, Лавринович прокоментував і ймовірне звернення Віктора Ющенка до Конституційного Суду України після того, як закон набуде чинності. «У цілому визнати цей закон неконституційним немає жодних теоретичних підстав взагалі, — каже колишній міністр юстиції. — Якщо будуть якісь претензії до певних положень і ці повноваження будуть визнані неконституційними, то їх просто виключать, і ніяких наслідків це не матиме».

Як видно, «Регіони» свідомо йдуть на конфронтацію з Президентом: за словами Олександра Лавриновича, Верховна Рада не буде враховувати пропозиції Ющенка, якими можна поліпшити якість виборчого законодавства. Чому? Через те, що в разі їх ухвалення це продовжить строк набрання законом чинності, і кампанія з виборів Президента може не початися в запланований термін. Перший віце–спікер пояснив, що у випадку врахування хоча б однієї поправки закон повинен знову пройти повну процедуру оформлення: п’ять днів ВР готує його для подання Президенту, 15 днів Президент може його розглядати, ще певний час закладено на пересилку документів. Мінімальний строк до набуття чинності — 25 днів. Але, за таким графіком, уже пройде 19 вересня, тобто почнеться виборча кампанія, яку потрібно буде проводити за старим законом, чинним на той день. «Ті, хто сподівався, що з арифметикою у парламенті не все гаразд, помилилися», — хвалиться пан Лавринович.