І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Згідно з постановою Кабміну, вимоги до виробників висувають досить жорсткі. Згідно з нею, кожна одиниця споживчої тари або інший носій інформації, який супроводжує такі харчові продукти чи сільськогосподарську продукцію, повинні містити інформацію про наявність у них ГМО.
На порушників чекає штраф: або в розмірі від двох до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або ж у десятиразовому розмірі вартості продукції, виходячи з цін на дату придбання продукту.
Маркувати ГМО–вмісну продукцію повинні не тільки виробники, а й постачальники (у тому числі імпортери) та продавці, які поширюють таку продукцію. Якщо ж у постачальника сировини немає інформації про наявність чи відсутність ГМО, перевірити її зобов’язаний виробник харчового продукту.
Проте виробники не поспішають робити на етикетках позначки «Без ГМО». З одного боку, в Україні поки що тільки шість лабораторій, які можуть зробити відповідні дослідження. Остання з яких лише минулого тижня відкрилася в Дніпропетровську — це перша у східному регіоні України лабораторія з перевірки харчових продуктів на вміст ГМО.
По–друге, вартість послуги не з дешевих — близько 800 гривень за перевірку одного виду продукції. Однак більшість сучасних підприємств випускають по 10—20 найменувань, тож така перевірка може влетіти їм у копієчку.
На сьогодні у світі зареєстровано 11 видів генетично модифікованих сільськогосподарських рослин. До них належать: соя, кукурудза, картопля, рис, ріпак, пшениця, бавовна, тютюн, цукровий буряк, томати, кабачки, папая, слива та диня.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>