Усі на вибори гетьмана!

13.08.2009
Усі на вибори гетьмана!

Пам’ятний камінь біля козацької могили–кургану неподалік Зборова.

Біля містечка Зборів на Тернопільщині 18 серпня 1649 року відбулася грандіозна битва між козацьким військом під проводом Богдана Хмельницького та армією польського короля Яна II Казимира. Перемога козаків примусила тоді короля Речі Посполитої підписати історичну Зборівську угоду, згідно з якою вперше за 300 років після падіння Галицько–Волинського князівства  було, по суті, відновлено Українську державу. Як написано в одній з історичних хронік, ця угода «заклала камінь заснування нової епохи українського народу». Відновлена Зборівським договором Українська козацька держава під назвою Гетьманщина проіснувала, на жаль, лише до 1764 року, коли російська імператриця Катерина ІІ скасувала гетьманство. Однак вона ввійшла в історію як держава нового типу, бо, за висновком істориків, мала чітко виражений республіканський характер, була, по суті, козацькою християнською республікою.

У пам’ять про важливу подію минулого і було вирішено з розмахом відзначити на Тернопільщині 360–ту річницю Зборівської битви. Розпочнуться урочистості завтра, 14 серпня, із проведення у Тернополі Великої ради Українського козацтва. Цього ж дня почнеться і VІІІ Всеукраїнський фестиваль–конкурс козацької пісні «Байда».

Далі представники українського козацтва здійснять символічний похід шляхом війська Богдана Хмельницького за маршрутом Вишнівець—Добриводи—Мшанець—Залізці—Оліїв—Беримів­ці—Худобинці—Млинівці— Зборів.

Низку заходів буде проведено у самому Зборові. Зокрема, народне віче «Боже великий, єдиний, нам Україну храни», спільна молитва преосвященних владик УГКЦ, УПЦ та УАПЦ, посвячення в козаки і навіть обрання Гетьмана України. Яскравим і вражаючим дійством обіцяє також стати театралізоване відтворення історичної битви під Зборовом у мальовничій місцевості Білий берег біля річки Стрипа. А взагалі до програми святкування увійдуть найрізноманітніші заходи. Приміром, працюватиме містечко народних майстрів України, відбудеться богатирський турнір на призи Василя Вірастюка, порадує глядачів ціла низка мистецьких дійств. У неділю у Зборівському храмі Новомучеників українського народу пройде урочиста Божественна літургія за участю Національного заслуженого академічного українського народного хору імені Верьовки. А представники Української народної партії обіцяють розгорнути на місці славнозвісної битви найбільший державний прапор України, що має розмір 30 на 45 метрів.