Другий пішов!

13.08.2009

Урочиста мить — передача ключів із рук у руки — настала одразу ж після того, як Юлія Тимошенко закінчила вступне слово. «Ми зможемо викупити 1560 квартир. Тобто житло отримають 1560 сімей тільки завдяки сьогоднішньому рішенню уряду», — пафосно повідомила Прем’єрка. Рішення, на яке вона посилалася, — це виділення на безкоштовну роздачу житла чергових 445 млн. гривень з далеко не бездонного держбюджету. Для, як усі здогадалися, поліпшення іміджу кандидата в президенти. Цікаво, що далеко не безневинну, на думку експертів, акцію («УМ» уже писала, що держава купує житло за завищеними цінами та у власників фірм, які мають партквиток БЮТ. — Авт.) Юлія Володимирівна чомусь назвала підтримкою будівельної галузі.

Тоді як самі будівельники стверджують, що подібні вливання тільки шкодять галузі. І, звичайно ж, пристрасний оратор, вона просто не могла не кинути камінець у напрямку вулиці Банкової — мовляв, її щирі наміри натикаються на спротив. «Були накладені вето — а ви знаєте, хто у нас може накладати вето. Знаходяться будь–які зачіпки і крючкотворство», — Юлія Володимирівна продемонструвала, що імідж борця за безплатну роздачу квадратних метрів устиг їй сподобатися. «У неділю я переговорила з усіма головами адміністрацій у телефонному режимі. Всі вони гаряче підтримують цю програму», — заявила Прем’єр. «Ми ухвалили рішення щодо 35 компаній, які представляють всі регіони України та чітко потрапляють у ті параметри, що були затверджені урядом (2,5—4,2 тисячі гривень за квадратний метр)», — додала вона, ніяк не відреагувавши на зауваження, що насправді у Боярці уряд купував квадратні метри за 7 тисяч гривень.

Наступний пункт планів Прем’єрки — утвердитися в космосі. За два роки вона планує запустити вітчизняний супутник зв’язку. «Це абсурдна ситуація, коли в України немає національного супутника зв’язку, але ми будуємо для половини світу супутники. І платимо за їх використання колосальні гроші», — мовила Юлія Тимошенко.

Серед правил нинішнього очільника уряду — готувати санки влітку. Саме тому, мабуть, до осінньо–зимового періоду наша країна готується, за словами Тимошенко, з випередженням графіку. Юлія Володимирівна пообіцяла закачати у свої сховища 27 млрд. кубометрів газу. І в цьому місці дозволила собі невеличку шпильку–реверанс у бік російського керівництва: «Україна платить за цей газ день у день незалежно від істерії, яка навколо цього розгортається. І так само буде платити». Але, як кажуть, не газом єдиним... Тобто, Кабмін накопичив ще 5,5 млн. тонн енергетичного вугілля.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Борги нависають...

Міністерство фінансів прогнозує: державний борг, за підсумками нинішнього року, збільшиться з 13,8% ВВП до 18,9 відсотка. Як відомо, до початку кризового періоду державний борг постійно знижувався — з 1998 року, коли він досяг 42%. І наприкінці 2007 року вже сягав 10%. До зростання наших фінансових зобов’язань доклалися кредит МВФ та випуск облагацій внутрішньої держпозики. Наступного року ми змушені будемо погасити 15,2 млрд. гривень, а в 2011 і 2012 — понад 17 млрд.! І тільки в наступні роки боргові платежі, якщо в економіці все буде добре, почнуть знижуватися.