Сонячно і вогненебезпечно

Сонячно і вогненебезпечно

У цю суботу у Криму палав ліс. Як спо­віщає прес–служба Головного управління Міністерства з питань над­звичайних ситуацій у Севастополі, перша іскра з’явилась вдень, близько 15.00, у дослідницькому Севастопольському лісгоспі, що у Балаклавському районі. Сильний вітер роздмухав полум’я, яке швидко розповсюдилося далі. Загалом горіло 90 гектарів лісу, 23 з яких полум’я винищило ущент. Ближче до вечора того ж дня 149 рятувальників і 32 одиниці техніки змогли локалізувати пожежу. Учора ліс все ще тлів. Рятувальники патрулювали місцевості та намагались остаточно приборкати стихію.

Прапор замість ганчірки

Прапор замість ганчірки

Державний прапор, перетворений на ганчірку, якою мили підлогу й витирали ноги при вході до навчального корпусу Одеського державного економічного універитету, вилучили 7 серпня голова облорганізації товариства «Просвіта» Олександр Степанченко, отаман Чорноморського гайдамацького з’єднання Сергій Гуцалюк та представники облорганізації Народного руху України і ВО «Свобода». Як сказав «УМ» пан Гуцалюк, підняли тривогу з приводу цинічної наруги над блакитно–жовтим прапором не викладачі чи техпрацівники навчального закладу. Безпрецедентний випадок обурив одного зі студентів, який сповістив про злочин керівництву облорганізації НРУ. А згодом представники громадських та парторганізацій, які прибули разом із працівником міліції на вулицю Пушкінську, 26, справді зафіксували факт цинічної наруги над державним символом при вході у навчальний корпус фінансового факультету держуніверситету.

Невелика «пухлина» на гривні

Невелика «пухлина» на гривні

Перший заступник голови На­ціонального банку України Анатолій Шаповалов пообіцяв надмірно не вмикати друкарський верстат, який продукує національну грошову одиницю. Кількість гривні, яка перебуває в обігу, у нинішньому році збільшать щонайбільше на шість відсотків — як і було передбачено Основними принципами грошово–кредитної політики. За словами представника фінансового регулятора, навіть традиційно сувора програма Міжнародного валютного фонду «стенд–бай», за якою наша держава вже отримала понад десять мільярдів доларів кредитних грошей, встановлює вищу межу зростання монетарної бази. «Однак ніде не записано, що ця межа має бути досягнута», — оптимістично прокоментував пан Шаповалов.

І Рубенс у Золочівському палаці

І Рубенс у Золочівському палаці

У неділю офіційно відкрили відреставровану перлину замкової Галичини — Золочівський замок. Крапку у «великому ремонті» поставило відкриття Великого палацу, де роботи тривали понад два десятиліття. Двигуном палацового відродження став головний музейник Львівщини, Герой України Борис Возницький, а от гроші на реставрацію пішли з приватних джерел — рятувати замок власним коштом узявся головний «базарник» Галичини, власник найпотужнішого у Львові ринку «Південний» — нардеп–регіонал Петро Писарчук. За словами Бориса Возницького, він до кінця не міг повірити, що замок таки вдасться відкрити: «Сюди ніхто не хотів іти працювати, але крок за кроком ми його відновили. Допомагала спочатку українська діаспора з Канади. Пізніше я звернувся до Петра Писарчука, і за його сприяння були зроблені основні роботи». Заслуги приватних реставраторів перед «економною» українською державою визнав навіть «губернатор» Львівщини Микола Кміть, зазначивши, що відтепер у замку можна буде проводити державні прийняття високих гостей.

Держ–службовці з «брудними руками»

Держ–службовці з «брудними руками»

Тимчасово виконуючий обов’яз­ки голови Чернігівської райдержадміністрації разом зі своїм замом (теж т. в. о.) затримані за підозрою в отриманні хабара в розмірі 25 тис. доларів США. Стільки запросили чиновники РДА у приватного підприємця за підготовку документації із землеустрою. 31–річного Олександра Лося, депутата Чернігівської районної ради (фракція «Наша Україна»), та його 49–річного заступника Михайла Сакала затримали «на гарячому» співробітники Управління державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Чернігівській області спільно з працівниками Департаменту ДСБЕЗ МВС України.

Хто покарає напівкримінального мера?

Хто покарає напівкримінального мера?

У Львові Арсеній Яценюк пообіцяв журналістам, що не дасть сховати цієї справи під сукно. Нагадаємо, нещодавно міського голову Ужгорода Сергія Ратушняка, який представляє в регіоні Народну партію Володимира Литвина, звинуватили у побитті активістки «Фронту змін» Наталії Бутримко. Окрім того, Ратушняк обізвав Яценюка «нахабним жидом». Дівчина, яка стала в обороні агітаційного намету, отримала струс мозку.

«Два кольори мої» спинились на кордоні

«Два кольори мої» спинились на кордоні

Прикордонна служба Польщі не пропустила на свою територію учасників веломарафону «Європейськими стежками Степана Бандери», які минулої п’ятниці намагались перетнути кордон через пункт пропуску «Шегині–Медика» на Львівщині. Причина — неправомірне отримання учасниками веломарафону віз. Нагадаємо, ще 1 серпня 14 учасників, серед яких — дев’ять дітей, розпочали безпрецедентний веломарафон і планували подолати близько двох тисяч кілометрів територією України, Польщі, Словаччини, Австрії та Німеччини, відзначаючи 100–річчя від дня народження провідника ОУН–УПА Степана Бандери на його могилі в Мюнхені 24 серпня.

Всі статті рубрики