НОВИНИ ПЛЮС

07.08.2009

Новий посол Росії

Агреман (згода) на призначення Михайла Зурабова послом Росії в Україні підписано в середу і вчора о 10.00 вручено у МЗС тимчасовому повіреному в справах РФ в Україні Всеволоду Лоскутову. Про це вчора повідомила прес–секретар Президента Ющенка Ірина Ванникова.

«Думаю, вже найближчими днями, може, і годинами, будуть якісь рішення про подальші наші кроки, зокрема, щодо приїзду і початку роботи нового посла», — розповів учора журналістам Всеволод Лоскутов.

Нафтопроводом — по коаліції?

Українська народна партія погрожує виходом її депутатів із коаліції у разі блокування Кабміном прямого (аверсного) напрямку роботи нафтогону «Одеса—Броди». «Виправдання уряду відсутністю зацікавленості іноземних партнерів виглядає особливо недоречно, коли Польща не тільки залишила добудову нафтопроводу з м. Броди до м. Плоцька у списку ключових енергетичних проектів, а й визначила його високий пріоритет — другим із тринадцяти», — йдеться у заяві УНП.

Партія Юрія Костенка відзначає, що очевидною є комерційна привабливість цього інфраструктурного проекту. За оцінками експертів, видобуток нафти у Каспійському регіоні до 2015 року має збільшитися до 100 млн. тонн за рік, а в період до 2025 року — до 150 млн. тонн на рік. Натомість уряд Юлії Тимошенко зволікає з аверсом нафтопроводу, фактично діючи в інтересах Росії, «проти національних інтересів України».

Кирил нагряне знову

В Українській православній церкві Московського патріархату не виключають, що наступний візит предстоятеля РПЦ патріарха Кирила в Україну відбудеться вже в 2010 році. «Думаю, у наступному році. Коли конкретніше — будемо знати пізніше», — заявив учора на прес–конференції архієпископ Білоцерківський і Богуславський, керуючий справами УПЦ МП Митрофан.