Кирил хоче сісти на два престоли?

07.08.2009

Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко переконаний, що під час візиту патріарха РПЦ Кирила почалася реалізація сценарію повного підпорядкування українського православ’я Московському патріархату.

Коментуючи вчора підсумки перебування Кирила в Україні, віце–спікер від БЮТ заявив: «Під час візиту була апробована концепція нової ідеологічної доктрини Росії, яка визначила за ідеальний варіант повне підпорядкування православ’я Російській православній церкві». Томенко зауважив: фахівці вже говорять про те, що оточення патріарха Кирила в той чи інший спосіб висловлювало незадоволення не лише існуванням Української православної церкви Київського патріархату, а й суттєвою незалежністю УПЦ МП у цілому. «Тому з першого дня візиту пропагувалася ідея необхідності спільності спадщини Київської Русі, а під кінець — і готовність [патріарха Кирила], всупереч Конституції України, отримати подвійне громадянство», — цитує віце–спікера його прес–служба.

На думку Миколи То­менка, відповідна заява Кирила не є випадковою — її можна розглядати як апробацію сценарію, згідно з яким патріарх Московський і всієї Русі може стати одночасно і Патріархом Київським та всієї України.

«Таким чином, передбачається суміщення посад особою, що керуватиме Українською православною церквою, яка перебуває в системі координат Московського патріархату. Тому за певних обставин може відбутися ліквідація посади предстоятеля УПЦ МП, і буде об’єднання цих двох посад», — вважає Томенко.

«Українська правда»