Перший Беньямін не чув

06.08.2009

Учора видання «Коммєрсант–Україна» повідомило, що колишній нардеп Лозинський, підозрюваний Генеральною прокуратурою у навмисному вбивстві мешканця Голованівського району Кіровоградської області Валерія Олійника, переховується в Ізраїлі. Про це газета написала, посилаючись на співрозмовника, інформованого про хід розслідування: «Лозинський тривалий час перебуває у курортному місті Нетанія на середземноморському узбережжі Ізраїлю. Відома точна адреса, за якою він проживає: проспект Беньяміна, будинок 15».

Водночас в українському бюро Інтерполу заявили, що місце перебування розшукуваного їм невідоме. А Держприкордонслужба зазначила: з часу оголошення Лозинського в розшук такий громадянин не залишав межі держави.

Небагатослівними були й у МВС. Заступник керівника департаменту зв’язків із громадськістю Володимир Мулько відмовився поінформувати, чи перевірятимуть правоохоронці дані про перебування БЮТівця в Ізраїлі, як і те, чи проведуть службову перевірку, звідки стався витік інформації, якщо вона відповідає дійсності. «Такі журналістські повідомлення тільки заважають слідству. І ще невідомо, чи витік інформації мав місце», — зазначив у коментарі «УМ» пан Мулько.

Відтак «Україна молода» провела власне розслідування. І з’ясувала, що в Нетанії проспект Беньяміна вважають одним із найгірших районів курортного 190–тисячного міста. Будинок під номером 15 — старий, має три поверхи і десять квартир. Середня вартість оренди помешкання в цьому домі сьогодні не перевищує 575 доларів за місяць, що у Нетанії вважають мізерною платою (приміром, квартира у центрі міста на вулиці Смілянськи коштує 65 доларів за добу, а в районі Рамат Полег, який вважають престижним, — 115). «Це дуже поганий район, де не житиме навіть турист із незаможної країни. Іншими словами, будинок за цією адресою можна назвати «курником», — повідомив «УМ» співрозмовник—ріелтор з Одеси, який тривалий час працює в Нетанії.

Щоб переконатися, чи дійсно Віктора Лозинського не бачили на проспекті Беньяміна, 15, наш помічник поїхав на місце можливого перебування екс–нардепа. З’ясувалося, що наразі з десяти квартир вільним є тільки помешкання №8. В інших вихідці чи гості з колишнього СРСР не живуть. Кербуд, яка приїхала з Росії, коли їй показали фотографію Лозинського, запевнила, що жодного разу не бачила тут цієї людини. Та річ у тім, що в місті Нетанія існує ще один будинок №15, не на проспекті, а на... вулиці Беньяміна. «За цією адресою розташований майже на березі моря престижний комплекс для відпочинку. Це елітне житло для заможних людей, яке надійно охороняють. Там мешкають переважно вихідці з колишнього Радянського Союзу», — додав співрозмовник «УМ».

 

КОМЕНТАР

У тому, що Лозинський перебуває за кордоном, сумнівається народний депутат від БЮТ Григорій Омельченко. За його словами, це, швидше, схоже на дез­інформацію. «Проведіть паралель із повідомленням, коли багато говорили про перебування в Ізраїлі нині затриманого Олексія Пукача. Тоді це була відверта «деза», і той почерк схожий із ситуацію з Лозинським. Врешті, цю інформацію легко перевірити за лічені години по лінії Інтерполу. Але навіть якщо Віктор Лозинський дійсно перебуває в Ізраїлі, постає питання: що це за прохідний двір у наших правоохоронців, коли така важлива інформація стає легко доступною? У такому випадку має бути службове розслідування, а винні — покарані», — наголосив «УМ» нардеп, який є офіцером СБУ.